Програма Култура 2021

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1858122
В момента има 59 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юни 2024
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Програма Култура 2021 - Страница 13

Културна дигитална сцена

Първо Студио YouSofia TV “Пъстри шарки от килима"

25 март 2021 г.

ProektYouSfTVДнес, 25 март, Благовещение, YouSofia TV ще излъчи на живо своето първо Студио “Пъстри шарки от килима". Събитието е част от Проект: “Пъстри шарки от килима: Звук и цвят в нов формат", с финансовата подкрепа Столична програма „Култура" 2021, направление „Нематериално културно наследство и културни традиции на столицата”.
Участниците студиото ще се присъединят посредством линк:
https://zoom.us/j/91558369570
На живо предаването може да бъде гледано в YouTube видеоканала ни YouSofia (www.youtube.com/yousofia), както и във видеопортала www.yousofia.bg.
Акцентът на предаването е празникът Благовещение.
В него ще видите:
• Благовещенски слова от отец Венцислав, предстоятел на храм “Св. Николай Чудотворец”, с. Бухово
• Кратък филм за празника от 2019 г. в Подгумер и пряко включване от селото днес, в условията на пандемия
• Благовец и традициите през годините - ще включим Руска Дросева от с. Мрамор и Марияна Великова от кв. "Люлин"
• В дома на владайските майстори-кулинари Сашо и Марга се готви нещо вкусно за днешния празник
• На живо ще ни поздравят творци и самодейци от софийските читалища
• И за финал: Думата е ваша!

В условията и последствията от COVID-19 възможностите за изява на творци и творчески колективи пред традиционни публики е силно ограничена. Обичаи и традиции, както и специфични културни прояви от Съкровищницата на нематериалното културна наследство - читалищата на софийските села, се изправиха пред сериозно препятствие във връзка с наложените мерки през 2020 г., което доведе до непровеждането на голяма част от тях.
За това избрахме нова форма за представяне на културни акценти от съкровищницата на читалищата чрез медийния проект YouSofia TV и утвърдения печатен формат в. “Софийски вестник” (ел. издание www.sofiavestnik.com).
Основната цел на проекта е създаването на Културна дигитална сцена за публична изявя на творци, изпълнители и творчески колективи от читалищата на селата в община София в условията на последствията от COVID-19 чрез нова дигитална форма (YouSofia TV) и утвърден формат (в. “Софийски вестник”, ел. издание www.sofiavestnik.com). Както и изграждането на културен дигитален мост за комуникация „Център – Периферия" чрез идентификация, опазване и популяризация на нематериалното културно наследство и културните традиции на столицата.
Дейностите по проекта ще се осъществят посредством висококачествено Live Stream предаване към участниците в студиото чрез платформата Zoom; Трансфер в реално време от Zoom в YouTube видеоканал YouSofia (www.youtube.com/yousofia) и видеопортал www.yousofia.bg; Споделяне от YouTube във Facebook и тагване на участниците в събитието.
Проектът дава възможност за изява на творци и читалищни дейци от софийските села. Той е насочен към широк кръг от групи и публики: Жителите на селата и кварталите на територията на Столична община, съпричастни към културните традиции; Местните културни институции (читалища, пенсионерски клубове, клубове по интереси в областта на културата); Индивидуални творци, изпълнители и творчески колективи от читалищната сфера и др.
Проектът се осъществява в периода 15.03.-15.12.2021 г. и е в партньорство с ОКИ Дом на културата "Красно село".

Публикацията е част от проекта "Пъстри шарки от килима",
финансиран от СП Култура 2021, Направление „Нематериално
културно наследство и културни традиции на столицата”
 
YouSofia