Програма Култура 2021

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1879471
В момента има 74 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Програма Култура 2021 - Страница 11

Второ Студио YouSofia TV “Пъстра Лазарица”

Културна дигитална сцена, част от проект “Пъстри шарки от килима”

21ProektYouSfTV21 април 2021 г.

В събота, 24 април, Лазаровден, от 11 ч. YouSofia TV ще излъчи на живо своето второ Студио “Пъстра Лазарица”. Събитието е част от Проект: “Пъстри шарки от килима: Звук и цвят в нов формат”, който се изпълнява от "ДЖУЛАЙ МЕДИЯ" ООД, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” 2021, направление „Нематериално културно наследство и културни традиции на столицата”. Участниците в студиото ще се присъединят посредством линк: https://zoom.us/j/94585722409?pwd=L3J6eTRkaytkN0hRUnU5VW92bWRTdz09
На живо предаването може да бъде гледано в YouTube видеоканала ни YouSofia (www.youtube.com/yousofia), както и по-късно в нашата Видеотека - видеопортала www.yousofia.bg.
Акцентът на предаването е празникът Лазаровден.

01В него ще видите:
• Празнично слово от отец Венцислав, предстоятел на храм “Св. Николай Чудотворец”, гр. Бухово
• Лазаровден според народните традиции: пряко включване от с. Бистрица със Здравка Джорева
• Лазаровден през годините - ще включим Людмила Иванова от кв. Славовци на район Нови Искър
• На живо ще ни поздравят творци и самодейци от софийските читалища
• И за финал - ще разберете каква е празничната трапеза на този ден

•••

В условията и последствията от COVID-19 възможностите за изява на творци и творчески колективи пред традиционни публики е силно ограничена. Обичаи и традиции, както и специфични културни прояви от Съкровищницата на нематериалното културно наследство - читалищата на софийските села, се изправиха пред сериозно препятствие във връзка с наложените мерки през 2020 г., което доведе до непровеждането на голяма част от тях.
За това избрахме нова форма за представяне на културни акценти от съкровищницата на читалищата чрез медийния проект YouSofia TV и утвърдения печатен формат в. “Софийски вестник” (ел. издание www.sofiavestnik.com). Основната цел на проекта е създаването на Културна дигитална сцена за публична изявя на творци, изпълнители и творчески колективи от читалищата на селата в община София в условията на последствията от COVID-19 чрез нова дигитална форма (YouSofia TV) и утвърден формат (в. “Софийски вестник”, ел. издание www.sofiavestnik.com). Както и изграждането на културен дигитален мост за комуникация „Център – Периферия” чрез идентификация, опазване и популяризация на нематериалното културно наследство и културните традиции на столицата.
Дейностите по проекта ще се осъществят посредством висококачествено Live Stream предаване към участниците в студиото чрез платформата Zoom; Трансфер в реално време от Zoom в YouTube видеоканал YouSofia (www.youtube.com/yousofia) и видеопортал www.yousofia.bg; Споделяне от YouTube във Facebook и тагване на участниците в събитието.
Проектът дава възможност за изява на творци и читалищни дейци от софийските села. Той е насочен към широк кръг от групи и публики: Жителите на селата и кварталите на територията на Столична община, съпричастни към културните традиции; Местните културни институции (читалища, пенсионерски клубове, клубове по интереси в областта на културата); Индивидуални творци, изпълнители и творчески колективи от читалищната сфера и др. Проектът се осъществява в периода 15.03. - 15.12.2021 г. и е в партньорство с ОКИ Дом на културата “Красно село”.

Публикацията е част от проекта "Пъстри шарки от килима",
финансиран от СП Култура 2021, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата”

  
YouSofia