Програма Култура 2020 г.

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1857752
В момента има 65 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юни 2024
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Кой спаси кръста в софийските села
6 януари 2020 г.

   01KrivinaРайон Панчарево, с. Кривина
С литургия и водосвет, отслужени от отец Михаил в храм "Свети Спас" започна на 6 януари празникът Богоявление. След службата, да наблюдават и участват в ритуала, кривинчани, заедно с кмета си Венцислав Игнатов се отправиха към близкото езеро, където свещеникът хвърли кръста във водата. Тази година кръста беше "спасен" от 19-годишният Кристиян Анев, който дари светинята на най-малкият участник - 15-годишният Николай Симеонов с поръката да продължава да съхранява в сърцето си тази хубава християнска традиция. От своя страна малкият Ники благодари за жеста и пожела здраве и късмет на всички хора.

02PasarelРайон Панчарево, с. Долни Пасарел
На Йордановден протоиерей Димитър Лазаров извърши ритуалното кръщаване на водата на река Искър до Шарената чешма в селото. Направи водосвет за здраве, благополучие и плодородие. Свещеникът произнесе молитви и извърши ритуала по хвърлянето на кръста в ледените води на река Искър. Тази година най-смелото момче Божидар Миленов – на 7 години, извади кръста. Получи поздравления  за куража си.
Китката със здравец, босилек и чемшир замръзна, което предвещава здраве и берекет. Всички присъстващи бяха наръсени със светената вода за здраве.

03LokorskoРайон Нови Искър, с. Локорско
Кирчо Сергиев е младият мъж, който в конкуренция със Стефан Величков извади кръста на първия бент на река Локорска в селото. Кръстът бе хвърлен във водата от местният свещеник отец Цветан, който преди това отслужи Богоявленски празничен водосвет. Близо 80 души наблюдаваха празничния ритуал, между които и кметът на селото Цветелина Гаврилова.

04VladayaРайон Витоша, с. Владая
На 6 януари в храм "Св. Успение Богородично" по случай християнския празник Йордановден беше отслужена литургия и водосвет от отец Георги Георгиев. След литургията кметство с. Владая, Читалище "Светлина-1906", жители на селото и околностите почетоха ритуала "Спасяване на Светия кръст" и традиционното "Ледено хоро" за здраве и благоденствие. Светият кръст спаси Кристиян Лазов от с. Мърчаево, като направи жест и го даде на най-младия, смел участник Симеон Иванов, на 15 години.

Райо05Botunecн Кремиковци, кв. Ботунец
Район Кремиковци възстанови традицията на Йордановден да бъде извършен ритуалът по хвърлянето на кръста в езерото в кв. Ботунец. Света богоявленска литургия и празничен водосвет отслужи отец Васил в храм "Света Троица". След което във водите на езерото бе хвърлен кръстът, спасен от 21-годишния Симеон Захариев. На събитието присъстваха кметът на района Лилия Донкова, служители на районната администрация, граждани.

SOПубликацията е част от проекта "Празничен софийски календар",
фина
нсиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата”
 
YouSofia