Програма Култура 2020 г.

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1857762
В момента има 66 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юни 2024
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Бабин ден

8 януари 2020 г.

01MramorРайон Връбница, с. Мрамор
На Бабин ден едно време са почитали бабите акушерки, които като опитни жени са били единствената родилна помощ, помагали са не само при раждането, но и преди и след него. Те са знаели как да се изроди здраво бебе, как може предварително да му се определи пола, как да се предпази от лоша болест. На празника бабата носи на шията люти чушки, които символизират мъжкото начало. Тя кади жените под полите, за да раждат по лесно и повече деца.
Много приятно в Мрамор на булките стана, като мина бабата с керемидата и тамяна под краката им. След това заведоха бабата на Зетьовата чешма и булките я окъпаха с мълчаната вода  Дадаха кърпа и пари на бабата. Родилка поля на акушерката Боряна, тя изтърва сапуна нарочно - по-лесно да раждат. Разчупиха питката над главата на родилката и раздадоха на всички жени от средата да си чупят - за момиче, от края - за момче.
Кметът на селото Александър Валентинов ориса малкия Борис с майка Василена и татко Миро, пожела му да стане лекар и му поднесе подарък. Бабата върза на малкия червен и бял конец - да расте детето бело и червено и вечно засмено. Акушерката пръсна вода с китката на всички жени и пожела колко капки, толкова деца да се родят в селото.
Веселбата започна с песни, танци и хора. Много емоци изпитаха всички, когато влезнаха предрешени гадателки, които предсказаха бъдещето и шеговито подмятаха вицове. Кръшни хора се виха и песни ехтяха до късно вечерта. (Руска Дросева)

 


 

Район Кремиковци,

с. Долни Богров

 

02Bogrov

Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1927" отбеляза с празничен ритуал Бабинден. Изложбен кът беше подреден по традиция, след което поляха на "бабата" да си измие ръцете и да поеме "бебето". А сетне празникът продължи с благи приказки на отрупана маса.

SOПубликацията е част от проекта "Празничен софийски календар",
финансиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата”


Кукери гониха злите сили на празник "Сурва" в Гниляне

03Gnilyane11 януари 2020 г.
Район Нови Искър, кв. Гниляне. В съботния 11 януари на площада в центъра на квартала се проведе втория пореден кукерски празник "Сурва", след като началото му бе поставено през 2019-та година. Кукерските групи от кв. Гниляне и пернишките села Мещица и Ярджиловци представиха ритуали и гониха злите сили със страховити маски и чанове. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха народната певица Боряна Василева, родопският Певец Хамид Имамски и гайдаря Слави Пашов, танцовите школи и формации "Шопите", "Ние", "Тъпан бие, хоро се вие" и "Житни зрънца". Проведе се и кулинарен конкурс за най-пивка ракия, руйно вино и ароматни погачи, като наградите на първенците връчи кметът на района Даниела Райчева.

ПубSOликацията е част от проекта "Празничен софийски календар",
финансиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата”


Винфест в Банкя

04Bankya13 януари 2020 г.
Район Банкя. Единадесетата традиционна среща на винопроизводителите от Банкя се състоя на 13 януари в парк „Кестените” край заведението „Чучулигата”. Негова е привилегията да дава гостоприемството си на празнуващите този ден от цяла Банкя, защото собственикът му Милан Зарчев и Данчо Борисов са инициаторите за този фестивал, за това сверяване на уменията на винопроизводителите от града. Разбира се, желанието е не само да се представиш с най-хубавото вино, но и да си на ниво с вида и вкуса на мезетата. Разнообразието им за сетен път показа мераклийската жилка на винарите.
Кметът Рангел Марков, представители на различни институции от града уважиха събитието, което дава цвят и придава атмосфера на зимна Банкя. Акордеон и тъпан създаваха музикалната среда, наситена с песни за вино и любов. Няма как да не завършим с традиционното: „Във виното е истината”, но тази година в социалните мрежи се разпространи и неговия контекст, „...а във водата е здравето”.
Наздраве! (Р. Николова)

ПубSOликацията е част от проекта "Празничен софийски календар",
финансиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата” 
YouSofia