Програма Култура 2020 г.

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1857719
В момента има 67 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юни 2024
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

 

Празникът "Джамал" в кв. "Враждебна"

01Vrajdebna19 януари 2020 г.

Район Кремиковци, кв. Враждебна. В квартала се проведе традиционният празник "Джамал". Древният български обичай се свързва с голямо животно Джамал (на арабски – камила), което прогонва злите сили и е съпроводен с голяма веселба за малки и големи, голям бал с маски, пародия на сватбена церемония.
Ритуалът се провежда за трети път, след като бе възстановен през 2018 г. Организатор на събитието е читалище „Кирил и Методий”, а в него се включи и районния кмет Лилия Донкова.
С песни и Джамалско хоро на площада продължи веселото празненство, а наричанията бяха за здраве, живот и берекет!

 

ПубSOликацията е част от проекта "Празничен софийски календар",
финансиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата”


На Бабинден в София

21 януари 2020 г.

02VoluyakРайон Връбница, с. Волуяк
На 21 януари Народно читалище „Изгрев - 1921”, район Връбница и Кметство Волуяк по традиция отбелязаха Деня на родилната помощ – Бабинден. Празникът започна пред читалището, откъдето с песни бабите от женската певческа група „Волуешки напеви” се отправиха към здравната служба. Посрещнаха ги д-р Тошева, мед. сестра Брезнишка и майката на първото родено бебе в селото за 2020 година – Юлиана. Бабите изиграха ритуален танц, след което се отправиха към църквата „Свети вмчк Георги Победоносец”, където енорийският свещеник Александър Лазаров отслужи литургия за здраве. Ритуалното къпане на бебето се извърши на „Старата чешма”, където кметът на селото Йордан Йорданов и представител на районната администрация разчупиха погача над главата на майката с пожеланието „Колко зърна в погачата, толкова деца във Волуяк”. После в местното заведение кметът връчи цветя на бабите и позздравителен адрес на доктор Тошева и мед. сестра Брезнишка. На майката от районната администрация беше връчен плакет и подаръци с пожелание за здраве и късмет на бебето Ема. (Ваня Добренова)

Рай03Gnilyaneон Нови Искър, кв. Гниляне
Гнилянската механа събра 35 достолепни дами, които отбелязаха празника Бабинден. Мама Йоана държеше послушното бебе Никол, а негова орисница стана мед. сестра Лили Паунова с асистент Наташа. Ритуалът, по традиция, бе с мед, ябълка, сапун, кърпа и китка здравец. И много благопожелания към майката и бебето! А сетне ги събра трапезата на вкусно хапване и пийване, като за доброто настроение на бабите се погрижи поканения за празника ди джей.

(Мария Цветкова)


03ChepinciРайон Нови Искър, с. Чепинци

Жените от селото се събраха да отпразнуват Бабинден - Деня на родилната помощ и да отдадат почит към всички, които и в миналото, и днес са помагали на родилките. За изминалата 2019-та година в Чепинци има 14 новородени бебета, като едно от тях заедно с майка си и баба си присъства на празника. Младата родилка се включи в традиционния ритуал - поля на бабата да си измие ръцете и й поднесе дарове. За здраве на всички присъстващи беше изпълнена молитвата "Отче наш", а празничната трапеза прекадена с тамян. Най-добрите кулинарки за пореден път почерпиха с майсторски приготвени погачи, баници и кексове. Всички се забавляваха и веселиха от сърце, като за празничното настроение се погрижиха и жените от певческа група "Славейче", които зарадваха всички със своите песни. (Диана Георгиева)04VladayaРайон Витоша, с. Владая
На 21 януари кметство Владая, съвместно с читалище "Светлина - 1906" отпразнуваха Бабинден.05BankyaРайон Банкя
Шумно, весело, поетично и песенно бе на Бабинден в клуб „Дълголетие”. В него гостуваха жени от пенсионерски клуб „Христо Чернопеев” в село Дерманци. Това бе първо гостуване на пенсионерски клуб от страната в клуба на Банкя. Домакините се погрижиха да посрещнат подобаващо гостите с баници и погачи, сладки и соленки. След ритуала по измиване ръцете на бабата, която днес бе акушерката от Дерманци Надежда Матева, започна песенната програма на женския хор при читалище „Отец Паисий” с ръководител Никола Йонов. В началото прозвуча адаптираният за нашите географски ширини химн на шопето, от които „по-гявол нема” и за които „от Банкя по-убаво нема, оти има минерална вода”. След като се попохвалихме с песните, диригентът Никола Йонов сподели, че от 26 години ръководи този хор, който е получил и приза на Столична община „Скритото добро” за участие в благотворителни концерти в социални домове.
Гостите, част от които носители на златни и бронзови отличия от различни самодейни фолклорни форуми, също допринесоха за празничното настроение. Хорът им изпя нечути досега песни, една от които авторска на ръководителката на хора Надежда Матева, чиито стихове са влезли и в репертоара на популярния изпълнител Христо Косашки. Поетесата Виолета Стефанова прочете красиви стихове за дерманската жена, въплътила в себе си сякаш идеала на женското начало. Ръководителката на клуба Недялка Хаджийска дари домакините с красива картина, документална книга за Христо Чернопеев, рекламна брошура за забележителностите на региона, сред които е и скалното образувание „Очите на Бога”. От своя страна Никола Йонов подари на гостите своята току-що излязла книга с 507 нотирани народни песни, върху които е работил в продължение на 10 години. Книгата е финансово подкрепена от „Сите българи заедно” и собственикът на това заведение Никола Григоров.
Румяна Николова Връзки с обществеността на район „Банкя” ги дари със своята книга „Автентичните гласове на Банкя” – едно издание със седемдесет народни песни от района на Банкя и житиеописание на 9 души изпълнители на тези песни както и с диск към книгата.
Сред домакините от Банкя бе и кметът на село Клисура Камелия Димитрова, която бе може би най-развълнувана, понеже дядо й е от Дерманци и в центъра на селото на паметна плоча е изписано и неговото име на поборник за свободата на България, загинал във войните.
В края на срещата хоро разигра сърцата на жените, дарени с младежки дух, обогатен с опита на годините.
Тази инициатива на клуб „Дълголетие” може би ще положи началото на подобни срещи и с други клубове, за които ще е чест да дойдат в курорта ни, а за нас още по-голяма, че ще ги посрещнем с радост и желание. (Румяна Николова)

06PancharevoРайон Панчарево, с. Панчарево
За поредна година читалище "Виделина" в селото организира празника Бабинден. Ритуалът по измиване на ръцете на акушерката се проведе на чешмата край храм "Св. Димитрий Солунски Чудотворец".07MladostРайон Младост
В залата на НЧ „Бъднина 1982" Бабинден бе отбелязан с възстановка на обичая, с който се отдава почит и уважение на жените акушерки в миналото. Жените от СК „Здраве" се постараха обичаят да бъде представен живо и емоционално. В събитието с много ентусиазъм се включиха талантливите деца от вокална група „Елхица" към ДГ 59 „Елхица" с директор госпожа Виолета Коцева.
На тържеството присъстваха зам.-кметът на района л. арх. Мария Грозева, Евелина Станчева – началник отдел „ОСДЗКС", Николай Енчев – гл. експерт „Култура", дългогодишната акушерка към 25 ДКЦ Милка Софиева, Светла Иванова – председател на столичната организация на Съюза на инвалидите в България много членове на СК „Здраве" и читалището.

ПубSOликациите са част от проекта "Празничен софийски календар",
финансиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата”

  
YouSofia