Програма Култура 2020 г.

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1857740
В момента има 82 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юни 2024
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

 Ехо от Бабинден

24 януари 2020 г.

01IlindenРайон Илинден
Секретарят на НЧ „Г. С. Раковски – 1925” Ценцерушка Андреева събра гости и приятели - любители на изконните български традиции и култура, за да почетат заедно един от най-тачените народни празници – Бабинден.
Събитието започна с типичното за обредния обичай на Бабинден ритуално къпане на бебе и даруване на бабата, в което ролята на бабата за поредна година беше отредена на секретаря на района Лилия Тиркова, за която е малко известно, че има, освен всички останали, и акушерска специалност.
В тазгодишния ритуал на Бабинден участие взе и най-младата баба от районната администрация Анжела Лозанова – началник на отдел „Образование, култура, спорт, социални дейности и връзки с обществеността" като символ на отколешната, изпълнена с любов готовност на бабите да помагат в отглеждането на своите внуци от мига на раждането им.
Празничната програма бе водена от г-жа Андреева, която се възползва от случая да поздрави гостите, като изпълни кратък рецитал на някои от своите прекрасни стихотворения от последната си стихосбирка „Вишнев цвят".
Събитието беше съпътствано от изложба живопис на художниците самодейци от Ателие „Захарий Зограф" при читалището, с художествен ръководител д-р Десислава Данева, а празничната програма беше изпъстрена с танците на невръстните балерини от Школата по класически балет "Ева", с ръководител Евелина Желева и уникалните изпълнения на малката Деси от класа по пиано на д-р Смилена Смилкова.
Тържеството продължи с кулинарен конкурс за домашно приготвени сладкиши, питки, баници и други вкусотии, в който като жури взе участие друг гост на събитието от районната администрация  – Люба Янчева, началник отдел „Правнонормативно обслужване и човешки ресурси".
По стар български обичай празникът приключи с гощавка и много празнично настроение, за което допринесоха и изпълненията на вокално-инструментална група „Незабрава" при читалището, с художествен ръководител Банко Банков.

02PodgumerРайон Нови Искър, с. Подгумер
На 24 януари за поредна година кметство Подгумер и народно читалище „Кирил и Методии 1928" отбелязаха „Деня на родилната помощ”, по-известен в обредния календар като Бабинден. Изпълни се традиционния ритуал от последната родилка от предходната година, младата майка Десислава Богданова, която подава на акушерката Мими Колева сапун и полива да си измие ръцете, след което я дарява с кърпа.
Тя от своя страна отправи пожелания за повече бебета и леко раждане. Празникът протече с много веселие, танци и хора.

 

03GBogrovРайон Кремиковци, с. Горни Богров
Читалищното настоятелство от десетки години поддържа тази хубава традиция - честване на Бабинден, с ритуала поливане на "бабата". Празникът е свързан със семейното начало, а скъп гост бе д-р Еров.
Най-младата майка, "първескиня", полива ритуално на три пъти на "бабата-акушерка", която изтръсква ръцете си на изток и благославя: "Колкото пръски вода, толкова здрава челяд у дома". Виолетка Игнатова изпълни песента "Снощи се дете родило".
Кметът на Горни Богров Росица Стоянчова връчи Поздравителен адрес по случай празника на д-р Еров от името на жителите на селото.

 

 

 

 

ПубSOликацията е част от проекта "Празничен софийски календар",
финансиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата”


Фестивал на зимните традиции в кв. Требич зарадва десетки гости

26 януари 2020 г.

04TrebichРайон Надежда, кв. "Требич". Невероятна енергия и празнично настроение донесе първият Фестивал на зимните традиции и обичаи на десетки жители и гости на квартала. В неделния ден имаше от всичко по много – усмивки, български народни песни и танци, слънце, хубави емоции и много нови приятелства.
Младата и талантлива народна певица Светла Дукатева разплака млади и стари с невероятно изпълнение на български фолклорни песни. Водещата Анета Вълканова завладя вниманието на гостите като даде живот на зимните български обичаи. Тя пресъздаде обичаите "Сурвакарство", "Водици", "Бабинден ", "Трифон Зарезан", "Тодоров ден", "Баба Марта" със съдействието на участниците от клуб за народни хора и танци "Мойто либе". Пролетта дойде победоносно в кв. „Требич" на гърба на черния красавец - конят Дирк, който се превърна в атракция за гостите на празника.
Фолклорната танцова програма преплете в едно традиции и емоции - танцьорите от клуб за народни хора и танци "Мойто либе", както и съставите към НЧ "Просвета 1919" – клуб „Българско хоро" и школа по народни танци „Шопска академия" към НЧ "Отец Паисий 1930" потопиха всички във фолклорната магия.
„Вярвам, че едни от важните ни поводи за гордост са българския фолклор и празнични традиции. Не мога да скрия радостта си от огромния интерес към кулинарния конкурс за домашни вино, пита и баница. Докато предаваме нашите традиции от поколение на поколение, ще я има България", каза инж. Димитър Димов, кмет на район Надежда.
Победителите в конкурсите получиха грамоти, както и специални предметни награди от районната администрация - организатор на празника.
Експертно жури, в състав Стефан Гергов, инженер-технолог, Цветомир и Любомир Котеви, със специалното участие на Анна Александрова, народен представител от район Надежда, определи победителите при производителите на домашното червено вино: 1. Цветанка Недкова, кв. „Требич"; 2. Александър Конев, кв. „Требич"; 3. Калоян Крумов, кв. „Илиянци".
Журито в категориите баница и питка се затрудни максимално – невероятни на вид и вкус тестени изделия опитаха Ели Киселова, председател на Пенсионерски клуб в кв. "Свобода", Звезделина Петрова , секретар на читалище „Просвета 1919", кв. Требич и Евгени Марински, председател на Сдружение "Заедно сме Надежда".
Категоричната първа награда при домашните пити беше за Лилиян Георгиева, която очарова с презентация, вид, и страхотен вкус на домашната погача. В призовата тройка, се наредиха още Светлана Първанова и Екатерина Гьорева.
Децата и преподавателите от 54 СУ „Св. Иван Рилски" триумфираха с челното място в конкурса за домашна баница . Поздравления за тях и представителите на местното 63 ОУ „Христо Ботев", които участваха отборно и заинтригуваха учениците с българските обичаи. Останалите победители в тази категория са Десислава Гьорева и Цветанка Недкова.
Най-атрактивният конкурс за гостите са оказа надпреварата за рязане на лук, в който се включиха трима представители на силния пол. Победителят Боби от кв. „Требич" получи награда, с която да продължи да развива уменията си, а утешителните награди и доброто настроение останаха за неговите конкуренти.
Първият Зимен фестивал на традициите и обичаите постави едно добро начало, което показа, че фолклорната ни палитра е богата и жива. От нас зависи, да я съхраним, обогатим и предадем на младото поколение.

ПубSOликациите са част от проекта "Празничен софийски календар",
финансиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата”

 

  
YouSofia