Програма Култура 2020 г.

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1857754
В момента има 52 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юни 2024
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

На Трифон Зарезан

1 февруари 2020 г.

01KutinaРайон Нови Искър, с. Кътина
Традиционното зарязване на лозята за празника Трифон Зарезан се проведе в селото на 1 февруари. Празникът откри кметът на селото Крум Крумов. Отец Георги отслужи водосвет за здраве и плодородна година. Традицията и тази година бе спазена и стария Трифон предаде титлата на новия, който заряза лозята. Проведе се и конкурс за най-добро вино, като първото място спечели Кръстьо Варджиев.
Участие в празничната програма взеха оркестър "Трите смока", с песните си - Деян Заузин, танцовото настроение запали ТФ "Български огън". Димни скари и руйно вино допълваха настроението в слънчевия съботен ден.
02MramorРайон Връбница, с. Мрамор
И тази година клуб по интереси "Св. Георги" организира празника Трифон Зарезан - Деня на лозаря. В него се включиха накичени и нагласени мъже и жени, които развяха специално извезаното знаме на клуба. Със закачката "Юнак вино пие, глупак лозе копа" и с магарето на Рамо, те тръгнаха от Пенсионерския клуб към къщите на Григор Тодоров и Иван Пешев да зарежат лозниците. Домакините ги посрещнаха с радост и много емоции, а лично кметът на селото Александър Георгиев взе участие в зарязването и пожела: "Да е честито и благословенно! Да е плодородие и са пълни бъчвите с вино!"
Богати бяха трапезите на домакините - с баници, мезета, печена кокошка с ориз, сирене, погача, луканка и др., както е по ритуал. В проведения конкурс за най-хубаво вино за Цар на виното беше избран Кирил Тонев, второ място бе за Здравка Николова, а трето - за Нико Дросев.
Хапване, пиване на хубаво вино и греяна ракийка с песни и хора ехтяха в Пенсионерския клуб до късно вечерта. (Руска Дросева)

ПубSOликациите са част от проекта "Празничен софийски календар",
финансиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата” 
YouSofia