ЗА НАС Партньори

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1819598
В момента има 199 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Май 2024
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

 120709 lgl copy


Представяме публична информация за вашите проекти по Програма "Култура" и Програма "Европа"!

23 март 2017 г.

“Геотехмин” ООД и “Елаците-Мед” АД обявиха нов регионален ученически конкурс
СЪКРОВИЩА ОТ МИНАЛОТО – ЖИВОТЪТ И ТРУДЪТ НА ХОРАТА ОТ МОЯ КРАЙ

170331 Logo programa KNI-RGЗа шеста поредна година двете дружества в рамките на програмата си за корпоративна социална отговорност „Култура и национална идентичност”  стартираха нов конкурс за 2017 г. на тема: „Съкровища от миналото – животът и трудът на хората от моя край”, който ще се проведе в периода от март до май.
Неговата цел е учениците да направят опит сами да „възкресят” миналото като открият и разкажат  интересна история за живота и труда на своите предци. Да потърсят и разпитат за интересни събития, места, хора, занаяти, ритуали, песни, рецепти или предмети, които са били част от ежедневието на хората от родния им край в миналото. Когато намерят „зрънцето” на своята история да изберат дали  ще бъдат художник, който ще я пресъздаде с четка или молив, или ще бъдат журналистът, който ще разкаже в статия или ще я представи с интервю с подходяща личност.

Конкурсът ще се проведе сред учениците от училищата-партньори на тази инициатива: СУ „Христо Ясенов” и ОУ „Христо Ботев” в гр. Етрополе, СУ „Св. Паисий Хилендарски” в гр. Златица, СУ „Любен Каравелов” в гр. Копривщица, ОУ „Георги Бенковски” в с. Мирково, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Чавдар и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Челопеч.

Той обхваща две възрастови групи. Първа - от 1 до 4 клас и втора - от 5 до 7 клас. Учениците от първа възрастова група участват с 1 (една) индивидуална творба по избор: рисунка или интервю, а от втора възрастова група - с 1 (една) индивидуална творба по избор: статия или интервю.

Изискванията и регламента за участие са:

За рисунка –  с избрана от автора техника и материал

За интервю/статия – обем от 2 до 4 страници, номерирани, написани четливо с ръкописен почерк или набрани на компютър – шрифт Times New Roman, размер на шрифта 14.

Творбите във всички категории се предават на хартиен носител в един екземпляр.  Интервюто трябва да бъде придружено със снимка на интервюирания, а статията - с архивна снимка или копие на „стар документ” с кратък тест-описание.
Важно е да се знае, че на гърба на всяка творба трябва да има следната информация: трите имена, клас, учебно заведение, град и е-mail за контакт с участник и родител (или учител), заглавие на творбата.

Крайният срок за предаване на творбите на учениците в училище е 21 април 2017 г.
Компетентно и независимо жури ще разглежда постъпилите творби.

Ще бъдат връчени материални награди за първо, второ и трето място във всяка възрастова група. Предвидени са подаръци и за училищата – партньори.

Информация за конкурса, победителите и техните творби ще можете да намерите в специално създадения за програмата сайт: www.kulturainatzionalnaidentichnost.bg

Завършекът на конкурса ще бъде отпечатване на списание с творбите на победителите през есента на 2017 г., което също ще бъде поместено на сайта.

Ежегодно „Геотехмин” ООД и „Елаците-Мед” АД организират различни инициативи и проекти, насочени към устойчивото развитие на местните общности и регионите, където развиват дейността си. Те са в областите образование, култура и национална идентичност, опазване на културно-историческите паметници, превенция и защита от природните бедствия, здраве и спорт в училище, засаждане на дръвчета и други.  

През 2015 г. бе проведен регионалният конкурс за рисунка, родословно дърво, съчинение и стихотворение „Родният край в моите очи”. Целта на конкурса бе да съживи интереса на учениците към историята на родния край и да възпита у тях чувство за национална гордост. А през 2016 г. Елаците-Мед и Геотехмин  организираха регионален конкурс за рисунка, съчинение/есе и стихотворение на тема „Мечта за свобода”. Чрез осъществяването на тази инициатива двете дружества си поставиха за цел да подпомогнат усилията на училищата и родителите да възпитават личности, които могат да отстояват и ценят своята лична свобода и тази на родината си. 
YouSofia