ЗА НАС Партньори

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1808040
В момента има 48 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Май 2024
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

 120709 lgl copy


Представяме публична информация за вашите проекти по Програма "Култура" и Програма "Европа"!

29 март 2018 г.

По проект на „Елаците-Мед” и „Геотехмин”

Стартира ученически конкурс за 140 години от Освобождението

1800717 El1„Елаците-Мед” и „Геотехмин” стартираха проект по Програмата за корпоративна социална отговорност на двете компании „Култура и национална идентичност”

 

180717 El02180717 El03„Елаците-Мед” и „Геотехмин” стартираха проекта си по Програмата за корпоративна социална отговорност на двете компании „Култура и национална идентичност”, насочен към младото поколение. Регионалният ученически конкурс „140 години Свобода. Героите и събитията от моя роден край” е посветен на юбилейната годишнина от възстановяването на българската държава и има за цел да стимулира учащите към творчество за възкресяване на паметта и припомняне за участници в национално-революционните борби и Българското опълчение.
Представянето на проекта и беседите с учениците започнаха на 13 март от с. Мирково, като в инициативата се включиха и членове на Регионален клуб „Традиция” от гр. Копривщица. В конкурса участват ученици от пети до седми клас и от осми до дванадесети клас от дванадесет учебни заведения от общини и селища, в които двете компании развиват дейност – ОУ „Георги Бенковски”, с. Мирково, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Челопеч, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Чавдар, СУ „Св. Паисий Хилендарски” и Аграрно-техническа професионална гимназия – Златица, Професионална гимназия по механо-електротехника, Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии „Проф. Никола Димов”, СУ „Саво Савов” от гр. Пирдоп, СУ „Любен Каравелов” в гр. Копривщица, СУ „Христо Ясенов”, ОУ „Христо Ботев” и Професионална гимназия „Тодор Пеев” в гр. Етрополе.
За целта на проекта и предизвикателствата пред учащите от с. Мирково говориха административният директор на „Елаците-Мед” инж. София Торолова и Стефани Боянова, които запознаха учениците с условията и регламента на конкурса. Председателят на Регионален клуб „Традиция” – Копривщица Дончо Мрънков представи на учениците автентични облекла на българите по време на национално-освободителната борба, Априлското въстание и униформи на Българското опълчение. Той показа и хладни оръжия, с които са били въоръжени хайдутите, руската и турската армии по време на Освободителната война.
Облеченият в униформа на участник в Априлското въстание Дончо Мрънков запозна присъстващите на срещата педагози и техни възпитаници с най-важните моменти от Руско-турската и участието на българските опълченци в нея. Членът на клуба Евгени Дойчев се представи в хайдушко облекло и развя реплика на знаме, носено от хайдутите. Вельо Керемидчиев показа униформа на опълченец и копие на Самарското знаме.
Уредникът на музей „Луканова къща” в гр. Пирдоп – д-р по история Иван Иванов, разказа за преминаването на руските войски през Балкана и за помощта, оказана им от населението на Мирково, Буново и Етрополе. Той насочи вниманието на децата към личности от родното им село, за които биха могли да съберат информация от близки и техни потомци и да разкажат за тях в своите работи за конкурса. Същия ден представителите на „Елаците-Мед”, членовете на клуб „Традиция” и д-р Иван Иванов имаха срещи с ученици от ОУ – Чавдар и ОУ – Челопеч.
На 23 март представянето на конкурса „140 години Свобода. Героите и събитията от моя роден край” продължи в СУ „Св. Паисий Хилендарски” – Златица. В срещите участваха ученици от средния и горния курс и техни преподаватели, които имаха възможност да се докоснат и до оригинални огнестрелни оръжия, използвани от Българското опълчение и турската войска, както и до шашки и саби на руски и турски офицери и копията на хайдушкото и Самарското знаме. За целта и задачите на конкурса говори Стефани Боянова от „Елаците-Мед”. А д-р Иван Иванов запозна учениците с приноса на местното население в помощ на освободителите и за опълченците от града, взели участие в боевете при Стара Загора, на връх Шипка и при село Шейново. В началото на тази седмица организаторите на конкурса, членовете на Регионален клуб „Традиция” – Копривщица показаха реликвите пред учениците и проведоха срещи и беседи в АТПГ – Златица и двете професионални гимназии в гр. Пирдоп. На 28 март, сряда, те посетиха и СУ „Саво Савов” в града.
Участниците в конкурса могат да представят рисунки, стихотворения, съчинения, есе, мултимедийна презентация, в които да покажат своето разбиране, знания и отношение към Освобождението и за героите от родния си край, за които знаят. Срокът за предаване на творбите е 16 април, а обявяването на победителите ще стане през месец юни. Авторите на най-добрите художествени, писмени произведения и презентации ще бъдат наградени от компаниите-организатори на конкурса „Елаците-Мед” и „Геотехмин”.

Пбуликация в "Софийски вестник", брой 13 (653) / 29 март - 4 април 2018 г. (издегли PDF) 
YouSofia