ЗА НАС Партньори

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1775892
В момента има 62 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

 120709 lgl copy


Представяме публична информация за вашите проекти по Програма "Култура" и Програма "Европа"!

21 юни 2018 г.

96 ученика получиха награди от конкурса „140 години Свобода” на „Геотехмин” и „Елаците”

180717 Elbr25Учениците от 12 училища от Софийска област проявиха жив интерес към темата, посветена на Освобождението от османско владичество и събитията, свързани с националноосвободителните борби в годините на Българското възраждане. По темата „140 години Свобода. Героите и събитията от моя роден край” са предадени на организаторите от „Геотехмин” и „Елаците-Мед” общо 181 работи, 95 от тях писмени – есета, съчинения, стихотворения или мултимедийни презентации, съобщиха от двете компании.
Компетентното и независимо жури – доц. д-р Цветан Илиев, преподавател по графичен дизаин, Любов Шишкова – редактор в издателство „Просвета” и д-р Антоан Тонев, директор на 17-то СУ „Дамян Груев” в София, разгледа постъпилите произведения в категориите „Рисунка” и „Писмена творба” и беше удивено от таланта на учениците и оригиналния им творчески подход. Наградени са 96 ученика. Във всички категории и възрастови групи общо са присъдени 32 първи, 32 втори и 32 трети награди. Всички участници в конкурса получиха грамоти, а завоювалите първо, второ и трето място във всяка възрастова група и категория, и предметни награди.

180717 E-2l br25Регионалният ученически конкурс е инициатива от програмата за корпоративна и социална отговорност на „Елаците-Мед” и „Геотехмин” „Култура и национална идентичност” и се провежда за четвърта поредна година. В конкурса участваха ученици от V до XII клас от 12-те училища-партньори – ОУ „Георги Бенковски”, с. Мирково, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Челопеч, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Чавдар, СУ „Св. Паисий Хилендарски” и Аграрнотехническа професионална гимназия, гр. Златица, Професионална гимназия по механоелектротехника, ПГТХТ „Никола Димов” и СУ „Саво Савов”, гр. Пирдоп, СУ „Любен Каравелов”, гр. Копривщица, ОУ „Христо Ботев”, СУ „Христо Ясенов” и Професионална гимназия „Тодор Пеев”, гр. Етрополе.
В поредица от срещи от 11 до 15 юни с ученици и автори, работили по темата „140 години Свобода. Героите и събитията от моя роден край” административният директор на „Елаците-Мед” инж. София Торолова, инж. Симона Събкова – директор „Човешки ресурси” на компанията, Диана Марини от „Геотехмин” и Стефани Боянова от „Елаците-Мед”, връчиха наградите на най-добрите творци.
Първи получиха наградите си участниците от АТПГ – Златица. В ОУ – Мирково в категорията „Рисунка” първо място беше присъдено на Василена Георгиева, второ на Неделина Минкова, а трето – на Гергана Стойнова. В категорията „Есе” първо място спечели Тодор Маринов, второ – Гергана Стойнова и трето – Цветелина Дешова. Наградите за първите места са таблети, за класиралите се на второ място – раница и часовник, а за трето място – раница и шише за вода.

180717 E-1lbr25В СУ – Златица участниците в конкурса са двадесет и трима, представили 10 рисунки и 13 писмени работи. Първа награда за рисунка спечели Михаела Щъркова от шести клас за картината си „Райна княгиня”, а при авторите на стихотворения бе отличена Константина Медарова от пети клас за творбата си „Синовете на България”. Във втората възрастова група – осми-дванадесети клас, Елица Владимирова от 9 клас впечатли журито с рисунката си „Златица е свободна” и бе отличена с първа награда, а при писмените работи таблетът бе за десетокласничката Владимира Пушкарова за стихотворението „За чиста и свята република”.
От СУ „Саво Савов” – Пирдоп са предадени 28 проекта, 5 от тях са класирани на 1 място, 4 на второ и 4 на трето място. В категорията „Писмена творба” на първо място са Йоана Василева от 6 б клас с есето си „Опълченецът от с. Коланларе” и Йоана Дуракова от 9 б клас със стихотворението си „Улицата на моето училище”. За рисунка с първо място са отличени три творби – на Радина Георгиева от 7 б клас „Начало на Априлското въстание”, на Василена Петканска от 12 б клас - „Прекосяването на Балкана от руските войски” и на Добри Димитров от 10 б клас – „Хвърковатата чета”.
В ПГМЕ – Пирдоп първа награда за есе взе Христомир Раев от 8 клас, с творбата си „Героите и събитията от моя роден край”, а в СУ „Любен Каравелов” – Копривщица в първата възрастова група Иван Цветков от 7 клас с рисунката си „Четата на Бенковски” и Ахмед Сидо от 5 клас за картината „Паметникът на Георги Бенковски”, спечелиха първото място. В категория за писмени творби с грамоти и таблети бяха отличени Анна Стрелкова от 9 клас за „Там, в собата на малката къщурка”, Атанаска Джоголанова от 12 клас за „Копривщица и приносът й в Освободителното дело” и Анастасия Иванова от 8 клас за стихотворението „За моята свобода”.
Организаторите на конкурса „Елаците-Мед” и „Геотехмин” зарадваха с атрактивни награди – многофункционални машини, лаптопи, портативни интерактивни устройства, екран и други, учебните заведения, чийто възпитаници са участници в конкурса.

Пбуликация в "Софийски вестник", брой 25 (665) / 21 - 27 юни 2018 г. (издегли PDF)
 
YouSofia