СТОЛИЦАТА Столични райони Нови Искър Доброславци

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1879504
В момента има 52 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Кметство с. Доброславци - 1285 жители към 2011

 

Кмет Росен НиколовАдрес на кметството:

Адрес: п.к. 1247 с. Доброславци, пл. "Мегдана" № 2А
Тел./факс: (02) 998 82 13; e-mail: eli_66_@abv.bg
Приемно време: вторник и четвъртък от 9.00 до 12.00 ч.

Транспорт:

Автобусна линия №28;  №29; №30;

Маршрутка № 45

Произход на името:

Името му произлиза вероятно от личното име на болярина, дубровнишки търговец или гражданин Доброслав.
 Историчести, културни и църковни институции на територията на населеното място:  Училище: От 1875 г. в селото има килийно училище, което съществува при най-примитивни условия. В 1888 г. се открива първото светско училище. Намира се в северозападния край на селото, за да обслужва и децата от съседнотосело Балша. В първи клас постъпват 75 ученици – 20 от Балша, 55 от Доброславци с единствен учител Доцо Колев. Това училище и досега е известно като „старото”. От него не е останало никаква следа. В музейната ни сбирка притежаваме само един прекрасен макет, изработен от Ренате Тричкова, живееща в с. Доброславци.
През 1961 г. се построява ново, модерно училище с прекрасни условия за обучение на децата до VІІІ клас. Днес то има богата материална база и е едно от първите в район Нови Искър.
Читалище: Основано е през 1921 г. от Йосиф Кръстанов, тогава учител в местното училище. Той е и неговият пръв председател. Читалището има 90-годишна история, изпълнена с трудни моменти, с неуспехи, но и със завидни постижения. Днес то има прекрасни условия за развитие, разполага със съвременна материална база – задоволителен брой компютри за обучение и развлечение на децата, които са от спечелен проект на „Глобални библиотеки”. Библиотеката обогатява книжния си фонд с нова литература, която за съжаление не се търси много. Такова е отношението на читателите и към другата литература. Забележителни успехи има детският танцов състав, както и фолклорната формация „Весело хоро” към читалището. За това говорят нейните успешни изяви не само у нас и в околните села, но и в чужбина – Гърция (Паралия Катерини, 2008 г.), Турция (Селифке, 2006 г., Истанбул, 2009 г.), Черна гора (Будва 2010 г.) и др.
Успешно продължава дейността си и ежегодният фолклорен фестивал под мотото „Дръж се, земьо, шоп те гази”. В него вземат участие танцови състави и формации за народни хора от София и съседни села.
Детска градина: Открита е през 1975 г. Нейна директорка тогава е Венета Стаменова. След 3 години става филиал на мраморската. До 2010 г.в нея има една специална група от 25 деца на възраст от 3-7 години, след това се открива още една пак за 25 деца от 2 до 3 години. Заслужава да се отбележи, че в доброславската детска градина в продължение на повече от 35 години за децата на селото се грижи местната старша учителка Иванка Петкова. С много обич, любов, внимание и отговорност тя им помага да израстват и се развиват до постъпването им в първи клас.
Черква: Построена е през 1876 г., освете-
на през 1878 г. В основите й има развалини от друга стара черква. Стенописите са направени от двама зографи самоковци. От няколко години в черквата се прави реставрация на стенописите върху стените и тавана. В момента работата е в застой, поради липса на средства.
Останки от манастирски комплекс
„Св. 40 мъченици” …..  доп. лист
 Празниците и традициите в населеното място:

От традиционните местни празници се празнуват само Коледа и Лазаровден.
На изчезване е празникът на селото Архангеловден.
В обредната система на Доброславци се възстанови и обогати празникът „Св.Трифон Зарезан”. Той се празнува от 7 години по инициатива на местни младежи и се превърна в народно празненство (14.ІІ.).
Редовно се празнува и Илинден. Посветен е на Св. Илия. Всяка година на 20 юли се извършва молебен на мястото, където някога е имало оброчище и е поставен каменен кръст. Прави се курбан в чест на светеца и за здраве на хората. Днес на мястото на някогашния малък кръст е поставен голям мраморен паметник с надпис „Св. Илия”. Средствата са дадени от спонсора Илиан Георгиев Крумов от с. Доброславци. На курбана се събират около 30-40 души. Непременно присъстват и представители на родовете, в чиято земя е било оброчището. Разходите за курбана се поемат изцяло от собствениците на кръста.
Ежегодно се прави курбан на Св. Богородица (28 август) от два местни рода. Кръстът се намира в местността „При село” в Доброславци. Назад


СЪБИТИЯ

130214 Район Нови Искър, с. Доброславци. Празничен водосвет даде началото на празника на лозарите и винопроизводителите. С традиционен ритуал насред мегнада на селото "Трифон" беше изпратен с каручката, за да зареже лозето. А след като се завърна, започнаха да се вията хората и вино да се лей до насита!
(Снимка Георги Алексиев) 
YouSofia