СТОЛИЦАТА Столични райони Средец

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1857750
В момента има 64 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юни 2024
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Всички образци на документи за търговска дейност са публикувани на страницата на район Средец

27 ноември 2015 г.
Район Средец. С цел улесняване на търговците, които искат да регистрират стопанска дейност на територията на района, на интернет страницата на района - http://sredec-sofia.org - са публикувани всички образци на документи за регистрация и контрол на търговска и стопанска дейност.
В рубрика „Услуги” , в подрубриката: „Регистрация и контрол на търговската и стопанска дейност”, е публикувана информация за видовете услуги и необходимите документи, които трябва да се подават, както и какъв е срокът за предоставяне на въпросната услуга и каква е таксата.
Качени в word формат са необходимите декларации и заявления, които могат да се разпечатат и попълнят от търговците, а имено:
• Декларация за обстоятелствата по чл. 5, ал. 1, т.1 и ал. 2, т. 1 и чл. 31, ал. 4, т. 1, във връзка с ал. 5 от НРУИТДТСО, тоест че фирмата е вписана в търговския Регистър към Агенция по вписванията.
• Декларация, че представляващият фирмата е запознат с изисванията за информационно-указателни табели и ще поставя всички фирмени табели в съответствие с общинския типов проект.
• Заявление за издаване на разрешение за ползване на място за разполагане на подвижни съоръжения пред стационарен търговски обект върху терен общинска собственост.
• Заявление за работно време на стационарен обект.
• Заявление за издаване на разрешение за ползване на място за извършване на търговия на открито върху терен общинска собственост.
• Заявление за издаване на разрешение за ползване на място чрез поставяне на фирмени информационно-указателни табели (ФИУТ).


Трима ученици получиха награди в конкурса „ Моето любимо място в София”
151120 Sredec nag1 151120 Sredec nag2
151120 Sredec nag3

17 ноември 2015 г.
Район Средец. В ритуалната зала на районната администрация бяха наградени учениците, победители в конкурса „Моето любимо място в София”, направили собствени клипове за любимите си места по проекта, финансиран по програма „Европа” на Столична община. Първо място спечели Калина Драгомирова от 12 клас на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин”, чиито клип бе „Малките пет кьошета”. Тя получи голямата награда от кмета на района Мария Ачкова – таблет, предоставен от район Средец, билети за Евровизия, предоставени от БНТ и смартфон от М-тел. „Ако ме попитате сега кое е любимото ми място в район Средец, ще ми бъде трудно да отговоря, защото като мисля за „Средец”, мисля за любимите си хора, за младите хора”, каза г-жа Ачкова, давайки наградата.
Вергиния Стоянова, досегашен кмет на район „Средец”, връчи втората награда на Никол Първанова, 10 А клас, 12 СОУ „Цар Иван Асен II” - фотоапарат от район Средец, билети за детската Евровизия и смартфон. Тя пожела на Никол да продължи да печели конкурси и да се радва на хубавите места в София, която е един прекрасен град за живеене. Г-жа Стоянова започна работата по проекта „Моето любимо място в София”, в който район Средец е партньор на Фондация „Център за развитие на медиите” и БНТ, а новоизбраният кмет г-жа Ачкова го финализира, с което се осъществи добра приемственост в работата на района.
Третата награда бе дадена от ръководителя на проекта Асен Величков от „Център за развитие на медиите” на Елена Енгьозова от 10 Д клас на 91 НЕГ. Тя получи mp3 player и фланелка на фондацията.
„В забързаното ежедневие забравяме да виждаме нещата около нас, да отриваме неповторимия дух, който носят места като малките пет кьошета”, каза Калина Драгомирова, носителят на първата награда, с което откри дискусията, посветена на темата за развитието на столичния център като градска среда. В дискусията взеха участие архитект Бойка Къдрева от екипа на Главния архитект на СО, арх. Мария Батоева, председател на Българската асоциация за недвижими имоти и член на УС на Европейската федерация за недвижими имоти, главният архитект на район „Средец” – Теодор Тодоров, студенти и ученици от София. Архитектите се обединиха около тезата, че мнението на жителите на града е изключително важно за архитектурното му развитие, защото архитектурата не е само трансформиране на пространство, а социум и култура.
Г-жа Къдрева представи пилотния проект за улица „Цар Иван Шишман”, която ще се превърне в едно споделено пространство на пешеходци, велосипедисти и автомобили. Според студентите това би затруднило движението в центъра, тъй като „Цар Иван Шишман” е основна пътна артерия. „Улицата ще бъде основно пешеходна, но ще има възможност да се движат и коли на живеещите там и за нуждите на магазините и училищата, подобно на много места в европейските градове, в които хората съществуват заедно със своите превозни средства”, обясни идеята на проекта г-жа Къдрева.
Ако ме попитате сега: - Кое е моето любимо място? - това е сградата на район Средец, която е паметник на културата, но основно ремонтирана и обновена, каза главният архитект на район Средец.
„Надявам се, че тези форми на общуване между администрация, медии и млади хора ще продължат да се случват в район Средец, каза кметът на района г-жа Ачкова, която бе домакин на дискусията.
 
YouSofia