СТОЛИЦАТА Столични райони Панчарево

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1858251
В момента има 94 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юни 2024
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Столичната община изгражда училищна библиотека по изискванията на IFLA в с. Бистрица

12 февруари 2019 г.
190212-BisРайон Панчарево, с. Бистрица.
Кметът на София Йорданка Фандъкова проведе в кабинета си работна среща за обсъждане на проект за изграждане на училищна библиотека към 192 СУ „Христо Ботев" в селото. В срещата участваха Василка Ванчева – зам.-председател на Асоциация „Българска книга", зам.-кметовете на София Ирина Савина и Тодор Чобанов, кметът на района Димитър Сичанов, кметът на селото Николай Гюров и директорът на училището Лилия Николова.
Проектът се реализира по идея на кмета Йорданка Фандъкова и на Асоциация „Българска книга" с активното участие на Българската библиотечно- информационна асоциация. Целта на проекта е да бъде изградена училищна библиотека, която да отговаря на всички съвременни насоки за училищни библиотеки на Международната федерация на библиотекарските асоциации и институции (IFLA) и Юнеско. По- късно моделът ще бъде използван за разкриване на нови библиотеки в други училища. Изискванията са свързани както с площта, така и с брой на библиотечните единици на ученик, брой компютри, организация на работните места на учениците и читалнята.
Проектът предвижда надстрояване на една от сградите на училището с втори етаж. Металната конструкция, изцяло опасва съществуващата сграда. В подпокривното пространство ще бъде разгърната многофункционална площ за разполагане на библиотеката и читалнята. Пространството предполага чете на книги от хартиен носител, но дава възможността за използване и на електронни формати. Важен елемент в проекта е естественото осветление. Новото културно пространство ще може да се ползва както от учениците на 192 СУ „Христо Ботев", така и от всички деца в с. Бистрица.
Архитектурният проект е направен безвъзмездно от арх. Александър Генчев, арх. Иглика Люцканова, арх. Румен Несторов, арх. Енрико Репуц и арх. Милен Тодоров.

  
YouSofia