ОБЛАСТТА Общини в софийско Община Челопеч

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1808034
В момента има 45 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Май 2024
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Позиция на ръководството на „Челопеч Майнинг” ЕАД във връзка с тиражиране на груби лъжи и опити за дискредитиране на общественото доверие към компанията от страна на граждански сдружения

3 август 2012 г.
По повод  грубите лъжи и инсинуации относно дейностите на „Челопеч Майнинг” ЕАД,  които бяха тиражирани на пресконференция на гражданските сдружения „Модерна България” и  Коалиция за устойчиво развитие на 30 юли, ръководството на Дружеството заявява:
Ръководството на „Челопеч Майнинг” ЕАД е  реагирало своевременно още при постъпването на първия граждански сигнал за напукани стени и огради  в село Челопеч.  Представители на Дружеството многократно са посещавали  и са разговаряли с жителите на Челопеч, които твърдят, че къщите им се напукват в резултат от взривните работи в рудника. Всяка една пукнатина или паднала тухла в района на селото е заснета и описана от строителни инженери. На базата на извършените огледи и анализ на пукнатините по къщите беше установено, че те се дължат на лошо проектиране и строителство, както и на  естествена амортизация в продължение на десетилетия. Съвсем същите пукнатини и разрушения се наблюдават и в къщите, строени в същия период и по аналогичен начин в други селища от региона, които са отдалечени с километри от рудник “Челопеч”.
Още през 2011 г. Дружеството ангажира независима международна фирма, която изпълнява специализирани измервания на взриво-сеизмичното въздействие в близост до чувствителни обекти.  „Челопеч Майнинг” ЕАД разполага с документация от проведено с 11 сеизмографа измерване на взриво-сеизмичното въздействие в 8 измерителни точки в  Челопеч. Резултатите от измерванията на скоростта на вибрация са мнокогратно по-ниски от най-стриктната норма по немския стандарт от 3 мм/с, отнасящ се за много чувствителни обекти като ценни архитектурни паметници и атомни електроцентрали.
“Челопеч Майнинг” е компания, която спазва стриктно буквата на закона и най-високите световни стандарти за развитието на модерен и екологосъобразен рудодобив.  Всички наши дейности са обект на строг контрол от ресорните проверяващи органи, включително и  по сигнали на неправителствени организации. Открити сме за конструктивен диалог с всички заинтересовани страни.
“Дънди Прешъс Металс” инвестира 500 млн. лева в реалната българска икономика и от едно полуфалирало предприятие изгради съвременен модерен рудник от най-ново поколение. Нито една стотинка от печалбата до момента не е изнесена зад граница – всичко е реинвестирано в нови технологии, в грижа за околната среда, в инфраструктурни проекти в местните общини. Програмата за корпоративна социална отговорност на Дружеството е мащабна и дългосрочна. Ще продължим да инвестираме в бъдещето на региона, защото такова е нашето разбиране за модерна България – устойчив бизнес, сигурни работни места, дългосрочни инвестиции в развитието на регионите, в които се осъществява  минно-добивна дейност.
Призоваваме представителите на сдруженията, които се представят като будната гражданска съвест и говорят от името на хората в региона, да се отнасят по-отговорно към фактите и да не спекулират в опитите си да очернят един доказан във времето отговорен инвеститор и работодател на над  1000 човека от Челопеч и Средногорието. 
YouSofia