ОБЛАСТТА Общини в софийско Община Сливница

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1810534
В момента има 41 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Май 2024
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

 

Президентът на Европейския шахматен съюз Силвио Данаилов официално откри реконструирания шахматен клуб „Сливнишки герой”

8 юли 2014 г.

140708 Slivn2 140708 Slivn1

Община Сливница. Вчера, 7 юли, президентът на Европейския шахматен съюз и на Българската федерация по шахмат Силвио Данаилов откри на официална церемония изцяло реконструирания шахматен клуб „Сливнишки герой” в града.
Обновяването на клуба е един от резултатите на изключително успешното сътрудничество на общината с Европейския шахматен съюз в изпълнение на програмата „Шах в училище”. Както знаете, Сливница се превърна в първата община от Европейския съюз, която въведе шахмата като учебен предмет за своите ученици. По-късно Сливница се побратими с испанската община Редондела като един от основните акценти в тяхното сътрудничество е разработването на съвместни проекти и кандидатстване за европейско финансиране за развитие на програмата на европейската шахматна централа.
След официалното откриване, кметът на Сливница Васко Стоилков, разведе високопоставения гост из новата многомилионна многофункционална зала „Арена Сливница”, която също ще има изключително важно значение за развитието на шахмата в града. Една от малките зали в нея ще бъде отредена за древната игра, а голямата зала ще бъде използвана освен за развитието и на другите спортове в града, също и за провеждането на големи детски международни турнири по шахмат.
Президентът на Европейския шахматен съюз, Силвио Данаилов, изрази своето голямо задоволство от отличните резултати, постигнати от общината за развитието на „Шах в училище” и нарече Сливница „шахматен град”.
От своя страна Васко Стоилков изрази своята надежда един ден всички тези усилия, които полага общинската администрация, да станат причината новия Веселин Топалов да се роди и развие именно в Сливница.
Както вече сме имали възможността да ви информираме общинският шахматен клуб на Сливница, постави европейски рекорд по инвестиции по отношение на материалната база на шахмата. За реконструкцията на клуба общината спечели проект за безвъзмездна финансова помощ в размер на 279 632 лева, по мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г. на Европейския съюз. Парите са били използвани за пълна реконструкция на сградния фонд на клуба и прилежащите му площи, за закупуване на компютри, мултимедия, LED дисплей, нови шахматни професионални комплекти и дигитални часовници, шахматно оборудване за незрящи, платформи за достъп на инвалиди и др.
Така „Сливнишки герой” се превърна в най-модерния и добре оборудван шахматен клуб в България. 
YouSofia