СТОЛИЦАТА Столични райони Банкя

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1858240
В момента има 95 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юни 2024
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ехо от Горешляците – празниците на Банкя

21 юли 2015 г.

Район Банкя. Тази година по време на традиционните празници на Банкя се забеляза тенденция, която слага положителен знак пред бъдещото развитие на курорта. Хиляди хора посетиха градчето, за да станат част от Празника на минералната вода, здравето и дълголетието – Горешляци 2015. Храмовият празник на църквата „Св. Кирик и Юлита” бе почетен лично от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
150721 bankia1 150721 bankia2

Две изложби белязаха през тези дни културния живот на Банкя, които биха били комплимент за всеки град – на Арт група „Жив огън”, даващ живот на глината в уникални керамични произведения, и изложбата на картини, дарени на район Банкя. Тези дарения са от пленерите, които галерия „Тандра” вече четири години организира с подкрепата на район Банкя, но сред даренията има картини отпреди десетилетия, излезли под четката на Кеазим Исинов и под пръстите на Зара Машченко.
Част от тази изискана празнична атмосфера бяха и изпълненията на струнен квартет „Софийски солисти” с диригент проф. Пламен Джуров в СБР „Здраве” и на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов в парк „Ротонда”.
Изявата, която събра над 2500 жители и гости на Банкя, бе празничната фиеста в събота вечерта в парк „Ротонда”, където след впечатляващото представяне на самодейни състави от двете местни читалища - „Отец Паисий” и „Светлина”, се състоя фолклорното шоу „Надиграй ме”, заснето и от екип на БНТ. Участниците в него получиха грамоти от кмета Рангел Марков, който изрази радостта си от сбъдналата се негова мечта - хората от града и гостите му да се съберат на празник в обновения парк и Пешеходната зона.
Вечерта продължи с популярни български хитови песни в изпълнение на дует „Червено и черно”. Показала, че цени своите шлагери, публиката отдаде заслуженото и на гостуващия сръбски изпълнител Бобан Здравкович, атакуван на сцената през цялото време от желаещи да запечатат лика си до неговия на снимка.
150721 bankia4150721 bankia3В съботната нощ невероятно „Огнено шоу” на изпълнителите от Детско-юношеско театрално студио „Смехурко” от Банкя с ръководител Цвете Лазарова, затаи дъха на присъстващите.
С познати и любими изпълнения се представиха и Катя и Здравко от дует „Ритон”, които пяха с много настроение за своите съграждани и говориха с любов за очарованието на Банкя.
В съботната вечер празнична заря замести звездите над Банкя и изпълни очите на присъстващите с красота, която те отнесоха по домовете си като спомен от едно преживяване, което ще остане в паметта им като „Горешляци” 2015.
Като заключителен акорд от празниците на Банкя прозвучаха изпълненията на женски хор „Пъстрина” към пенсионерски клуб „Незабравка”. Певиците изминаха разстоянието от град Бойчиновци до Банкя, за да имат честта и удоволствието да са част от празника й и да пеят в парк „Ротонда”. И след тяхното изпълнение от само себе си идеята за неделно хоро в Банкя се оделотвори на практика, каквото е и желанието на кмета на града и След окончателното оформяне на Пешеходната зона в града амбицията е да се насити това облагородено градско пространство с много културни прояви. По този начин името Банкя ще означава не само уникален въздух, целебна вода и прекрасна природа, но и богат духовен живот, придаващ по-дълбок смисъл на присъствието ви в Банкя.
(Румяна НИКОЛОВА)

  
YouSofia