Програма Култура 2021

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1858171
В момента има 67 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юни 2024
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Програма Култура 2021 - Страница 5

 Културна дигитална сцена

YouSofia TV излъчи на живо Студио Будители

Част от проект “Пъстри шарки от килима”, Столична програма “Култура” 2021

30 октомври 2021 г.

StBudВ петък, 29 октомври, от 11:00 ч., YouSofia TV излъчи на живо своето четвърто онлайн студийно предаване. То се осъществи в навечерието на Деня на народните будители и съвсем логично беше озаглавено “Студио Будители”. Събитието е част от Проект: “Пъстри шарки от килима: Звук и цвят в нов формат”, който се изпълнява от "ДЖУЛАЙ МЕДИЯ" ООД, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” 2021, направление „Нематериално културно наследство и културни традиции на столицата”.

Участниците в студиото се присъединиха посредством линк в платформата Zoom.
На живо предаването беше гледано в YouTube видеоканала ни YouSofia (www.youtube.com/yousofia), както и по-късно в нашата Видеотека - видеопортала www.yousofia.bg, секция “СП КУЛТУРА”.

StBud1 StBud2jpg StBud4
StBud5 StBud6 StBud7

В него взеха участие четири 100-годишни читалища от селата Доброславци - НЧ „Пробуда-1921”, Житен - НЧ „Наука село Житен – 1921”, Волуяк - НЧ „Изгрев – 1921”, от квартал Драгалевци - НЧ “Св. Св. Кирил и Методий-1921”. Към тях се присъедини и 85-годишното читалище “Отец Паисий”, кв. Славовци на район Нови Искър.

С кратки видеоклипове беше представена историята на всяко от читалищата. След което се осъществиха преки включвания от различни точки.

От Поликлиниката в район Нови Искър се включи кметът на района Даниела Райчева, която представи изложбата, позиционирана там и посветена на 100-годишнината на НЧ „Пробуда-1921”, с. Доброславци.
Район Нови Искър е партньор по проекта "Пъстри шарки от килима".

От НЧ „Изгрев – 1921”, с. Волуяк, се включи председателят на читалището Ваня Добренова. Приятна изненада за нашите зрители беше изпълнението на живо на хумористични сценки, които представиха читалищни самодейки.

От НЧ „Наука село Житен – 1921” се включи председателят Жана Захариева, която отправи вълнуващ поздрав. Чухме на живо стихотворение, посветено на Деня на народните будители.

От НЧ “Св. Св. Кирил и Методий-1921”, кв. Драгалевци, се включи секретарят Антоанета Стоянова.

За финал направихме видеовръзка с Людмила Иванова - председател на 85-годишното читалище “Отец Паисий”, кв. Славовци на район Нови Искър. Людмила, с която ни свързва дългогодишна служба, вълнуващо разказа за историята на читалището, за успехите му, за проведените паметни събития, както и за добрата взаимовръзка с районната администрация. Тя благодари лично на кмета Даниела Райчева за оказваната подкрепа.

След всяко от "живите" включвания, с видео изпълнение на запис читалищата-юбиляри отправиха своя поздрав във връзка с годишнината си.

Предаването беше "жива сцена" за културните институции, които тази година имаха огромното желание да отбележат бляскаво своите юбилеи, не успяха да го сторят заради пандемичната обстановка.

Проектът “Пъстри шарки от килима”, СП “Култура” 2021, избра да отдаде дължимото на тях чрез онлайн излъчването по YouSofia TV (www.youtube.com/yousofia) на настоящото предаване пред 847 абонати. А също така то ще бъде споделено във фейсбук страниците и профилите на свързаните със събитието културни институции и индивидуални участници.

Проектът “Пъстри шарки от килима” се финансира от Столична програма „Култура" 2021, направление „Нематериално културно наследство и културни традиции на столицата”.

Проектът дава възможност за изява на творци и читалищни дейци от софийските села и квартали. Той е насочен към широк кръг от групи и публики: Жителите на селата и кварталите на територията на Столична община, съпричастни към културните традиции; Местните културни институции (читалища, пенсионерски клубове, клубове по интереси в областта на културата); Индивидуални творци, изпълнители и творчески колективи от читалищната сфера и др. Проектът се осъществява в периода 15.03. - 15.12.2021 г. и е в партньорство с ОКИ Дом на културата “Красно село”.

За да научавате своевременно за най-новите предавания на YouSofia TV, абонирайте се безплатно за нашия YouTube видеоканал YouSofia ТV, със свой имейл в Gmail, като влезете на www.youtube.com/yousofia и кликнете "Абониране" ("Subscribe").

Публикацията е част от проекта "Пъстри шарки от килима",
финансиран от СП Култура 2021, Направление
„Нематериално културно наследство и културни традиции на столицата”

  
YouSofia