Програма Култура 2021

Вписване



Статистика

Брой прегледи на съдържанието : 1879540
В момента има 74 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Програма Култура 2021 - Страница 3

НЧ „Напредък" в с. Чепинци ще бъде жива сцена
за предаването “Коледна приказка” по YouSofia TV

2 декември 2021 г.

IMG 20211125 165711НЧ „Напредък" в с. Чепинци ще бъде сцена на живото предаване по YouSofia TV “Коледна приказка”, което ще се излъчи на 10 декември, от 16:00 часа. Екипът ни проведе среща читалищни дейци и представители на районна администрация Нови Искър във връзка с организацията на събитието.

Както е известно, СО - район Нови Искър е партньор по Проект: “Пъстри шарки от килима: Звук и цвят в нов формат”, който се изпълнява от "ДЖУЛАЙ МЕДИЯ" ООД, с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура” 2021, направление „Нематериално културно наследство и културни традиции на столицата”.

NChНародно читалище „Напредък" е създадено през 1927 г. от група местни учители и по-будни жители на Чепинци. От тогава до сега читалището продължава своята активна дейност. Днес то е едно от най-дейните читалища в района и уникално за страната – със своя модерен облик, разнообразие от дейности и иновативен подход – съчетавайки старите местни традиции с нова съвременна концепция за развитие.

Читалището разполага със светла и приветлива библиотека, чийто фонд се обновява непрекъснато с нови книги директно от издателствата. Има и добре подредена етнографска сбирка, дарена от писателя и общественик Петко Огойски.

В читалището има три танцови школи за деца и възрастни – „Шопска китка", школа за спортни танци и „В шоплука", които разполагат за своите репетиции с просторна и удобна зала със сцена, ефектно осветление и гардеробна. Очаква се скоро в залата да се представят открити уроци на тема фолклор и ежемесечни театрални представления за деца.

NCh1Периодично в читалището се подготвят певчески групи, както и индивидуални изпълнители, един от които е малкият голям певец Борис Стойнов.

Вече три години успешно продължава дейността и на творческа работилница „Зора", в която развиват талантите си в областта най-вече на приложните изкуства - деца от различни възрасти. Работилницата се помещава в най-красивата стая, за да могат малки и големи да творят на воля. Там се провежда и компютърния курс за възрастни хора.

Програмата на предстоящото събитие ще публикуваме в следващия ни брой.

Публикацията е част от проекта "Пъстри шарки от килима",
финансиран от СП Култура 2021, Направление
„Нематериално културно наследство и културни традиции на столицата”


Фотоизложба “85 години славовско читалище”

2 декември 2021 г.

SlavРайон Нови Искър, кв. Славовци. Днес, 2 декември, в сградата на поликлиниката на гр. Нови Искър ще бъде открита фотоизложба, отразяваща творческите изяви на самодейните колективи и тяхното участие в международни фолклорни фестивали в Черна гора, Хърватия, Италия и др. Отразен е животът на школата за народни танци „Маноловци”, ДТК “Маноловчета” с художествени ръководители Йолита и Ради Манолови, ЖПГ “Зорница”и КАНПТ “Славовци”.
А също така и моменти от народни празници и обичаи. Сред фотоплатната ще видите и ритуала „Сватба с фолклорни елементи”, където главни действащи лица са кметът на района Даниела Райчева, зам.-кметът Веселка Петкова, Десислава Дамянова от отдел “Просвета и култура”.
Организатори и изпълнителите са и председателят на читалището Людмила Иванова, секретарят Костадинка Инкова, самодейци от славовското и гнилянското читалище.
Изложбата е дело на фотожурналиста Параскева Георгиева.

Публикацията е част от проекта "Пъстри шарки от килима",
финансиран от СП Култура 2021, Направление
„Нематериално културно наследство и културни традиции на столицата”

 

 



 
YouSofia