Програма Култура 2021

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1819449
В момента има 181 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Май 2024
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Програма Култура 2021 - Страница 14

Проект "Пъстри шарки от килима" ще бъде финансиран от

Столична община по Програма „Култура" за 2021 г.

16 февруари 2021 г.

ProektYouSfTV BEZlaptpopПроектът на "ДЖУЛАЙ МЕДИЯ” ООД "Пъстри шарки от килима:
Звук и цвят в нов формат. Културна дигитална сцена между традиции и публики" ще бъде финансиран от Столична община по Програма „Култура" за 2021 г. Направлението, в което кандидатствахме е „Нематериално културно наследство и културни традиции на столицата”. Проектът ни беше подкрепен с препоръка от Даниела Райчева, кмет на СО - район Нови Искър и е в партньорство с ОКИ Дом на културата "Красно село".
Екипът ни констатира, че в условията и последствията от COVID-19 възможностите за изява на творци и творчески колективи пред традиционни публики е силно ограничена. Обичаи и традиции, както и специфични културни прояви от Съкровищницата на нематериалното културна наследство - читалищата на софийските села, се изправиха пред сериозно препятствие във връзка с наложените мерки през 2020 г., което доведе до непровеждането на голяма част от тях.
За това избрахме нова форма за представяне на културни акценти от съкровищницата на читалищата чрез медийния проект YouSofia TV и утвърдения печатен формат в. “Софийски вестник” (ел. издание www.sofiavestnik.com).
Основната цел на проекта е създаването на Културна дигитална сцена за публична изявя на творци, изпълнители и творчески колективи от читалищата на селата в община София в условията на последствията от COVID-19 чрез нова дигитална форма (YouSofia TV) и утвърден формат (в. “Софийски вестник”, ел. издание www.sofiavestnik.com). Както и изграждането на културен дигитален мост за комуникация „Център – Периферия“ чрез идентификация, опазване и популяризация на нематериалното културно наследство и културните традиции на столицата.
Специфичните му цели са:
1. Изграждане на дигитален медиен продукт от ново поколение;
2. Възможностите за изява на творци пред традиционни и нови публики;
3. Актуална интерпретация и представяне на уникални феномени от нематериалното културно наследство на софийските села в дигитална (видеоканала YouSofia/www.youtube.com/yousofia) и традиционна(в. "Софийски вестник", ел. издание www.sofiavestnik.com) медийна среда;
4. Полезна обмяна на опит и стимулиране на културния диалог между творци, творчески колективи и културни институции;
5. Изграждане на творческа визитка на читалищата за популяризиране дейността им пред БКИЦ в Европа (в дългосрочен план).
Дейностите по проекта ще се осъществят посредством висококачествено Live Stream предаване към участниците в студиото чрез платформата Zoom; Трансфер в реално време от Zoom в YouTube видеоканал YouSofia (www.youtube.com/yousofia) и видеопортал www.yousofia.bg; Споделяне от YouTube във Facebook и тагване на участниците в събитието.
Проектът е насочен към
Проектът дава възможност за изява на творци и читалищни дейци от софийските села. Той е насочен към широк кръг от групи и публики: Жителите на селата и кварталите на територията на Столична община, съпричастни към културните традиции; Местните културни институции (читалища, пенсионерски клубове, клубове по интереси в областта на културата); Индивидуални творци, изпълнители и творчески колективи от читалищната сфера и др.
Проектът се осъществява в периода 15.02.-15.12.2021 г., като своевременно ще уведомяваме читателите и зрителите ни за извършените по него дейности.
ххх
Общо 141 проекта в областта на културата, кандидатствали и селектирани по Столична програма „Култура”, бяха одобрени за финансиране от Столичния общински съвет, по време на редовната му сесия на 11 февруари.
С решението на общинските съветници се дава зелена светлина за сключване на договори с културните оператори, като събитията следва да бъдат реализирани през календарната година.
В тазгодишната сесия на Столична програма "Култура" бяха подадени рекордните 550 идейни предложения в десетте направления, които преминаха през оценката на комисии, състоящи се от външни експерти в различните изкуства.

Публикацията е част от проекта "Пъстри шарки от килима",
финансиран от СП Култура 2021, Направление „Нематериално
културно наследство и културни традиции на столицата” 
YouSofia