Програма Култура 2021

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1819552
В момента има 192 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Май 2024
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Програма Култура 2021 - Страница 12

YouSofia TV излъчи на живо първо Студио “Пъстри шарки от килима"

26 март 2021 г.

На 25 март, Благовещение, YouSofia TV излъчи на живо своето първо Студио “Пъстри шарки от килима". Събитието бе част от Проект: “Пъстри шарки от килима: Звук и цвят в нов формат", с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура" 2021, направление „Нематериално културно наследство и културни традиции на столицата”.
На живо предаването беше осъществено през платформата Zoom и излъчено в YouTube видеоканала YouSofia (www.youtube.com/yousofia), както и във видеопортала www.yousofia.bg.

Представени бяха:
• Благовещенски слова от отец Венцислав, предстоятел на храм “Св. Николай Чудотворец”, гр. Бухово
• Пряко включване от селото Подгумер и празника в условията на пандемия
• Благовец и традициите през годините с Руска Дросева от с. Мрамор и Марияна Великова от кв. "Люлин"
• В дома на владайските майстори-кулинари Сашо и Марга какво се готви за празника
• На живо ни поздравиха творци и самодейци от софийските читалища
• От Затцигер, Германия, пряко се включи владаецът Крум Крумов, който ни разказа за немските читалища

YSTV1 YSTV2
YSTV3 YSTV4
YSTV5 YSTV6

В условията и последствията от COVID-19 възможностите за изява на творци и творчески колективи пред традиционни публики е силно ограничена. Обичаи и традиции, както и специфични културни прояви от Съкровищницата на нематериалното културна наследство - читалищата на софийските села, се изправиха пред сериозно препятствие във връзка с наложените мерки през 2020 г., което доведе до непровеждането на голяма част от тях.
За това избрахме нова форма за представяне на културни акценти от съкровищницата на читалищата чрез медийния проект YouSofia TV и утвърдения печатен формат в. “Софийски вестник” (ел. издание www.sofiavestnik.com).
Дейностите по проекта ще се осъществят посредством висококачествено Live Stream предаване към участниците в студиото чрез платформата Zoom; Трансфер в реално време от Zoom в YouTube видеоканал YouSofia (www.youtube.com/yousofia) и видеопортал www.yousofia.bg; Споделяне от YouTube във Facebook и тагване на участниците в събитието.
Проектът дава възможност за изява на творци и читалищни дейци от софийските села. Той е насочен към широк кръг от групи и публики: Жителите на селата и кварталите на територията на Столична община, съпричастни към културните традиции; Местните културни институции (читалища, пенсионерски клубове, клубове по интереси в областта на културата); Индивидуални творци, изпълнители и творчески колективи от читалищната сфера и др.
Проектът се осъществява в периода 15.03.-15.12.2021 г. и е в партньорство с ОКИ Дом на културата "Красно село".

Публикацията е част от проекта "Пъстри шарки от килима",
финансиран от СП Култура 2021, Направление „Нематериално
културно наследство и културни традиции на столицата”

  
YouSofia