Програма Култура 2020 г.

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1810537
В момента има 49 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Май 2024
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Едни по-различни Горешляци в Банкя

22 юли 2020 г.

Ban4Район Банкя. С шоколадови бонбони „Банкя”, дарение от фирма „Даримекс”, и с предпремиерно излъчване на песен за Банкя започна денят за посетителите в районната администрация. Поводът са празниците на града Горешляци, които се честват на 15, 16 и 17 юли.
Първият ден на Горешляците винаги е храмовият празник на местния храм „Свети Кирик и Юлита”. По този повод Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп викарий на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи Божествена Света Литургия в съслужение със столични духовници и храмовото духовенство техни благоговейнства отец Василий, отец Петър и отец Милко.
На литургията присъстваха секретарят Силвия Бонева, заместник-кметът Александра Александрова, общинският съветник Анна Стойкова, Яна Стойкова, Виолета Кирилова, Диана Фотева, Жанета Георгиева, Катя Тошева от районната администрация, много жители и гости на Банкя.
В своето празнично обръщение към присъстващите епископ Поликарп предаде благословните думи към жителите на града лично от Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, който благослови да се сбъдва всяка хубава инициатива в нашия град. Насърчителни думи за ръководството на града изрече Негово Преосвещенство и пожела подобно на празнуваните днес майка и син – свети Кирик и Юлита - да не губим вярата, надеждата и любовта и постоянството ни в тях.
Поради епидемичната обстановка няма да се отбележат празниците по начините, по които обикновено го правим – с големи концерти, ретро парад и други масови инициативи. Достатъчно е да разгаряме добродетелите в сърцата си, да им даваме път в живота и ето, че празникът може да се случи във всеки един момент, на всеки един от нас. (Румяна Николова)

ПубSOликацията е част от проекта "Празничен софийски календар",
финансиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата”

  
YouSofia