Програма Култура 2020 г.

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1879509
В момента има 52 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Музика, танци и атракции за празника на Красно село

04KrSelo18 септември 2020 г.
Район Красно село. В истински спектакъл на музиката и танца, огрян от светлини, се превърна празникът на района, който в два дни весели малки и големи в парк “Хиподрума”.
Началото бе в петъчния 18 септември, когато в ранния следобед фондация „Адра” организира забавления за деца с игри. Официалната програма започна в 18:30 часа с участието на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски и хор "Света София". В традиционен празничен парад на знамената дефилираха училищата в района. Кметът на района Росина Станиславова поднесе празнично приветствие и прочете поздравителни адреси.
170-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов бе и основен акцент в програмата. Припомнено бе от ученици на 25 ОУ, че преди 113 години жителите на София, обитавали тези места, поискали големият български поет да стане кръстник на района. И тогава изрекъл символните думи: „Нека името на това красиво селище бъде „Красно село”. Актьори от Народния театър с името на поета изнесоха рецитал на негови творби. В тържествата от първия ден взе участие и фолклорна група "Детелини" при читалище "Райко Алексиев", магията на народните танци и огненото светлинно шоу дадоха допълнителен колорит на празника.
А съботното утро на 19 септември зарадва деца с надуваеми замъци и други атракциони, после дойде ред на детския научен център "Музейко" със забавни развлечения и шахмат на открито, по инициатива на клуба по шахмат към 34 ОУ.
Следобедната програма продължи с демонстрация на бойни спортове и изяви на изпълнители от района - Тодор Трайчев, Никола Йонов и певческа група, певческа група "Лира", група X-R@Y и др. Венец на програмата беше концертът на група "Хоризонт".
Празникът се осъществи с подкрепата на Програма „Култура” на Столична община в партньорство с Общински културен институт „Красно село” и бе част от Календара на културните събития на Столична община.

ПубSOликацията е част от проекта "Празничен софийски календар",
финансиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата”


Празнични събития за Деня на София

17 септември 2020 г.

01serРайон Сердика
На 17 септември, в градинка "Майчин дом" се проведе празничен концерт, посветен на Деня на София.
В програмата участваха Радо Шоу и народната певица Антония Рангелова, както и самодейци и изпълнители от училищата и читалищата в района. Тържественият концерт бе организиран от район Сердика и по инициатива на кмета инж. Тодор Кръстев.

 

 

 

 

 

02IskРайон Искър
Под звуците на народни ритми премина тържественият концерт по случай Празника на София. Той се проведе в ОКИ Дом на културата „Искър” при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, въведени в страната.
С невероятно изпълнение на „Копаница” танцов ансамбъл „Огнените” с ръководители Петя Григорова и Орлин Иванов заплени публиката още в самото начало на концерта. След тях приповдигна настроението и емоциите популярната изпълнителка на народна музика Бойка Дангова и певеца Денислав Нанков. На концерта присъства зам.-кметът на района Петър Моллов.
Тържественият концерт бе организиран от район Искър и ОКИ Дом на културата „Искър”.

 

 

03MladostРайон Младост
По традиция администрацията на района отбеляза Деня на град София с празнични изяви. Тази година бе организиран фолклорен концерт с участието на: Женски народен хор „София", Фолклорна вокална група „Шопкиня", Школа за народни танци „Сборенка", народната певица Евелина Станчева с нейната внучка Евелин Станчева и народната певица Ана-Мария Трайкова и танцова група. Празничният концерт се състоя на лятната сцена в парка в „Младост 3".

Проявите са част от Календара на културните събития на Столична община.
ПубSOликацията е част от проекта "Празничен софийски календар",
финансиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата”

 

  
YouSofia