Програма Култура 2020 г.

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1879534
В момента има 77 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Празникът "Дим Тодоро" се проведе в Чепинци

1 януари 2020 г.

DimTodoro

Район Нови Искър, с. Чепинци. На 1 януари в селото за поредна година в се проведе традиционният празник "Дим Тодоро". Кметът Катя Николова поздрави всички присъстващи по случай Новата година и откри празненството. Самодейци към Читалище "Напредък" изпълниха автентичния за местните обред, който се прави за здраве, плодородие и берекет. Участие взе и талантливият млад певец Борис Стойнов. Въпреки мразовитото време, хората се събраха на площада и с много настроение се хванаха на общоселското хоро. Всички се почерпиха с невероятните вкусотии от кулинарната изложба, не липсваха също вина и ракии. Най-добрите кулинари, както и всички участници в конкурса, получиха награди и специални подаръци от "Белла България". (Д. Георгиева)

ПубSOликацията е част от проекта "Празничен софийски календар",
финансиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата”


Пиперенка - новогодишен народен обичай от село Пасарел

1 януари 2020 г.

PiperenkaРайон Панчарево, с. Долни Пасарел. И тази година момите от селото участваха в новогодишния народен обичай „Пиперенка”. Пиперенките са моми, които пеят и играят на мегдана вечерта на 31 декември - срещу Васильов ден, и на самия Васильов ден.
Една от девойките е Пиперенка (водачка). Тя трябва да има майка и баща. Не трябва да е сираче, за да не е сиротна годината. Пиперенката носи украсено с чемшир бяло бакърено котле с кладенчова вода. Котлето се оставя в средата на мегдана, около него се посява овес, за да е плодородна годината. Първата е песен е „Пиперенка вода гребе”:
Пиперенка вода гребе, Пиперенко, малай моме...
Вода гребе на кладенци, Пиперенко, малай моме...
Две се млади залибиа, Пиперенко, малай моме...
От ка са се залибиле, Пиперенко, малай моме...
Ич не са се и ставиле Пиперенко, малай моме...
Ставиа се снощи вечер, Пиперенко, малай моме...
снощи вечер на кладенци, Пиперенко, малай моме...
па стояа, оратеа, Пиперенко, малай моме...
стомните им скреж фанаа, Пиперенко, малай моме...
кобилица шума пущи, Пиперенко, малай моме...
месечника рог подаде, Пиперенко, малай моме...
рог подаде два издаде, Пиперенко, малай моме...
две се млади не разваят, Пиперенко, малай моме...
Ергените се опитват да прекатурят котлето, но, Маргарита Стамболийска – по-възрастна жена, която играе ролята на майката или близка на главната Пиперенка го пази с дрянова пръчка.
Запяват друга песен:
Пошла е Стана за вода, / Стано ле, Стано убава,
На това бистро езеро / Стано ле, Стано убава,
Пусти се лиляк разцъфтел, / Стано ле, Стано убава,
Пресегна ди си откине, / Стано ле, Стано убава,
Пусти се лиляк откърши, / Стано ле, Стано убава,
Паднала Стана в езеро. / Стано ле, Стано убава,
Деца, моми, ергени, булки, поставят в котлето накити – пръстени, обеци, гривни, или ябълки, вързани с червен конец. Накитите пренощуват в котлето, а сутринта ще има „наричане”.
Преди тръгване всеки дошъл на хорото се старае да си вземе няколко зърна от овеса, за да си го сложи вечерта под възглавницата и да си пожелае нещо хубаво. Ако мома сънува ерген – за него ще се омъжи.
Водачката Пиперенка, заедно с момичетата отнася котлето у дома си и го оставя да нощува под трендафил. Ако водата в котлето замръзне – значи годината ще е здрава.
На сутринта – на 1-ви януари – „Васильовден” момичетата отиват в Пиперенката, вземат котлето и го изнасят на мегдана. Започват с песента:
„Васильо, моме, Васильо,
Пременила се Василя,
У свила, у богосвила,
се у венчална премена,
Изви се лоза винена,
Около града свилена...
Изпяват тази песен, като вият хорото много близко до котлето, за да го запазят да не го ритнат или откраднат ергените. След песента Пиперенката раздава накитите и ябълките с благословия:
- На кого е тази гривна?
- Моя е! – една от момите пристъпя напред
- Да си жива и здрава, румена и засмена! Да се залюбиш с черноок момък! Да е работлив и в очите да те гледа! А този пръстен на кого е?
- Мой! – излиза напет момък.
- Да си здрав и с много късмет! Да си вземеш наше момиче – с дълга руса коса, като свила. Да е нежна и пъргава като сърна!
- На кого е тази ябълка с червения конец?
- Моя е! – излиза млада майка с дете на ръце.
- Да сте здрави цялото семейство! А това малко красиво момиче, да расте, да порасте – красиво и умно. И след няколко години да е първа мома „Пиперенка"
И така, докато всички предмети бъдат раздадени от котлето. След раздаването Пиперенките пеят песните от вечерта, изиграват хората си и се разотиват.
Това е народен обичай, който е традиция в село Пасарел. Днес този обичай продължава да се спазва благодарение на Росица Филева, която е библиотекар в Народно читалище „Просвета 1929” – с. Долни Пасарел и всяка година събира момичета на 10-12 години и по-малки, които са нетърпеливи и искат да играят с каките. Облича ги в специфичната носия за „пиперенки” с помощта на майки и баби, които с любов вадят своите носии от скриновете, за да облекат своите внучки и правнучки.
Някои от жените от танцов състав „Пасарелци” обличат своите носии и също излизат на мегдана, да подкрепят малките моми, а и да ги пазят от по – „палавите" ергени. Играят, пеят и става хубаво, пъстроцветно хоро. Излизат млади и стари – да поиграят, да се видят с близки и приятели, да си пожелаят здраве и късмет през Новата година.

ПубSOликацията е част от проекта "Празничен софийски календар",
финансиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата” 
YouSofia