Програма Култура 2020 г.

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1879537
В момента има 75 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

 ПРАЗНИЧЕН СОФИЙСКИ КАЛЕНДАР

СЪБИТИЯ

Заключителна пресконференция по проект "Празничен софийски календар"

POKANA ZOOM30 ноември 2020 г.
Заключителна пресконференция по Проект "Празничен софийски календар", Столична програма "Култура" 2020, Направление „Нематериално културно наследство и културни традиции на столицата”, се проведе в платформата Zoom. Събитието беше излъчено пряко в YouTube видеоканала YouSofia (youtube.com/yousofia), видеопортала www.yousofia.bg и споделено във Facebook. Взаимовръзката е част от портфолиото на платформата YouSofia TV - медиен продукт от ново поколение.
"Уважаеми зрители на YouSofia TV, честит първи сняг!
11Днес, на Андреевден, когато се събудихме, видяхме колко само е бяло навън, както трябва да е в душите ни. Иде Коледа и чакаме Бог да се роди и да донесе светлина на човечеството. Мракът да отстъпи място на светлината." С тези думи ръководителят на проекта Христо Йорданов, в ролята и на тв водещ се обърна към участниците в пресконференцията: Христо Ковачев - журналист и издател, Цветанка Здравкова - кмет на с. Владая, район Витоша, Ирена Стамболиева - зам.-кмет на район Кремиковци, Венцислав Игнатов - кмет на с. Кривина, район Панчарево и Георги Алексиев, ПР специалист, район Нови Искър.
След това бе излъчен филмът "Огълица от съкровица" - видеопродукт с висока художествена стойност, част от продуктите, създадени по време на изпълнението на проекта "Празничен софийски календар".
"Поздравления за направеното от вас. Страхотно е! - сподели мението си Цветанка Здравкова, кмет на с. Владая. - С препоръката в бъдеще YouSofia TV да отбелязва, заедно с културните прояви, и две значими събития - Ски купа "Владая" и Ски купа "Витоша"."
"Проектът е изпълнен, аз съм съпричастен от зачеваното му до финала Всичко, което правите от началото до финала, дори с грешките - падналият калпак на Трифон Заредан, е очарователно", отбеляза Христо Ковачев, журналист и издател.
Георги Алексиев, представител на район Нови Искър, също се включи в конференцията. Самият той беше съпричастен със свой видеоматериал към филма "Огърлица от съкровища".
"Искам да те поздравя като организатор на този проект. Познаваме се от много години. Доста събития се отразяват на страниците на вестника, но чрез този проект - по малко по-различен начин, съвременен, което позволява тези събития да достигат до доста повече хора по новите и различни вече канали. Приветствам това, че си решил да го направиш по доста по-различен начин, както и обратната връзка с хората. И ти пожелавам да го надградиш със следващия такъв програмен период", каза във видео обръщението си Георги Алексиев.
Водещият Христо Йорданов призна към Ирена Стамболиева, зам.-кмет на район Кремиковци, че бенефициентът по проекта "ДЖУЛАЙ МЕДИЯ" ООД определено е длъжник към района с видеоотразяване на събитията там, което съвсем скоро ще коригира.
И за финал пожела на участниците в пресконференицията, както и на 366-те абонати на YouTube видеоканала YouSofia (youtube.com/yousofia):
"Обичайте се и се пазете".

Проект "Празничен софийски календар"

Столична програма "Култура" 2020

Направление „Нематериално културно наследство и културни традиции на столицата”

Бенефициент: „ДЖУЛАЙ МЕДИЯ“ ООД

Проектът "Празничен софийски календар" е дигитален мост за комуникация между столичния център и периферия за идентификация, опазване и популяризация на нематериалното културно наследство и културните традиции на столицата.
Включва:
• Популяризиране на Календара на културните събития на Столична община чрез анонси и коментари за предстоящи събития във "Софийски вестник", електронното издание www.sofiavestnik.com и видеопортала www.yousofia.bg
• Актуална интерпретация на автентични празници и културните събития в кметствата на община София и публикация на поредицата фоторазкази във в. “Софийски вестник”.
• Видеоклипове и предавания на живо на културни събития във видеопортала www.yousofia.bg
• • •
Основната цел на проекта на проекта е създаването на културен дигитален мост за комуникация „Център – Периферия“ чрез идентификация, опазване и популяризация с актуална интерпретация на нематериалното културно наследство и културните традиции на столицата. Насърчаване на интересите на гражданите към културната история на столицата и създаване на нови възможности за нейното разбиране, интерпретиране оценяване и съпричастност.
Специфични цели:
• Представяне на събития от Календара на културните събития на Столична община 2020 пред традиционни и нови публики;
• Актуална интерпретация и представяне на уникални феномени от нематериалното културно наследство на софийските села;
• Полезна обмяна на опит и стимулиране на културния диалог между център и периферия
• Координиран поток на информация в три медии - печатно издание (в. "Софийски вестник"), електронно издание (www.sofiavestnik.com) и видеосреда (видеоканала YouSofia/youtube.com).
• В дългосрочен план да съдейства за развитието на културния и фестивален туризъм.
• • •
Резултати и продукти
• В рамките на проекта е създаден информационен масив база данни за месечните културни събития в 32-те кметства и кварталите на община София, който ще бъде предоставен безвъзмездно на СП Култура и Дирекция "Култура" на Столична община;
• Публикувани са във в. “Софийски вестник" и електронното му издание над 30 разказа с висока естетическа стойност, вкл. и богата художествена фотография;
• Изработени са 5 видеа за културни събития в кметствата и кварталите на община София, като обобщаващото видео бе излъчено по време на пресконференцията.

ПубSOликацията е част от проекта "Празничен софийски календар",
финансиран от СП Култура 2020, Направление „Нематериално културно наследство
и културни традиции на столицата”

 

  
YouSofia