Спортни Спортни изяви

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1855491
В момента има 57 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Юни 2024
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

 120709 lgl copy


Представяме публична информация за вашите проекти по Програма "Култура" и Програма "Европа"!

 

Витоша приема втория кръг от Българските Ендуро Серии през уикенда

Елитът на планинското колоездене ще мери сили в четвъртото издание на “Home Mountain Enduro”

180809-Vit9 август 2018 г.
Този уикенд едно от най-трудните и интересни събития в „домашната“ планина на Софиянци се завръща за четвърта поредна година. “Home Mountain Enduro” е част от календара на Столична община и се провежда с подкрепата на фондация "София – Европейска Столица на спорта".
Събитието ще предизвика някой от най-добрите планински колоездачи в България и в региона в оспорване надпревара по стръмните и каменисти пътеки на Витоша. Съботният ден е отреден за тренировка и запознаване в трасетата, а в неделя ще бъдат финалите.
Организаторите подготвят 4 специални отсечки, с обща дължина от близо 20 км, по които ще бъде засичано времето на всеки един състезател индивидуално, а победители в отделните категории ще бъдат тези с най-добро общо време.
На самото състезание в неделя състезателните етапи ще обиколят почти цяла Витоша, като ще преминат през Драгалевци, Голи връх, Бояна, Бистрица и Платото, а състезателите ще бъдат изправени пред много разнообразен терен и различни препятствия, като стръмни скоростни отсечки, корени и камъни.
Друго условие, което допълнително ще затрудни участниците в състезанието е това, че всеки един състезател ще трябва да се придвижва на самоход от финала към старта на всеки един от етапите. Това прави ендуро дисциплината, една от най-трудните, защото изисква много комплексни умения.
До момента за участие са се записали над 80 човека от цяла България, както и няколко участника от Франция, Турция и Гърция, има запитване и от Холандия. Предварителната онлайн регистрация все още е активна и всеки, който иска да изпробва уменията си, може да се запише на www.conceptcreative.org/hme
„Планината е голяма и на Витоша има място за всички. Апелираме отново за повече внимание, за разбиране от туристите за да се избегнат инциденти и напрежение. Първи етап Голи връх – Бай Кръстьо е от 10.15 до 11.00 ч., втори етап от финала на Витошко лале до Бистрица е от 11.15 до 13.00 ч., трети етап от Платото до х. Момина скала е от 14.00 до 15.30 ч. и четвъртият, последен етап по маршрут "Копитото" до финала в Бояна е от 14.15 до около 16.00 ч. Нека в тези часове туристите да бъдат внимателни по отношение на състезателите, както и обратното. Положихме не малки усилия обезопасяването на пътеките и почистването им след продължителните дъждове. Метеопрогнозите са добри, тъй че това ще е първият случай, когато състезанието ще е на сухо и слънчево време,“ заяви представителят на организаторите Ема Паунова на пресконференция в Информационния център „София – Европейска столица на спорта“. Сред фаворитите за победата отново са Иван Колев, Симеон Павлов при по-младите и др.
На срещата с медиите присъства и директорът на състезанието Данаил Ангелов, който даде повече подробности за дисциплината „ендуро“ и бъдещото й развитие, след като вече е получила признание в световен мащаб. „Ранглистите ще позволят за едно по-отговорно и ангажирано отношение от страна на институциите към този така динамичен и популярен сред младите напоследък спорт. Имаме добри състезатели и в ендурото, и в планинското спускане, където например наскоро Изабела Янкова спечели два златни медала на Световното първенство за деца в Австрия. Просто е нужно повече финансиране и внимание към тези млади таланти на България,“ каза още Ангелов.
Home Mountain Enduro 2018 се провежда с подкрепата на фондация „София – Европейска столица на спорта“, Ред Бул България, Витоша ски, RooBar, DoppelHerz, Нисан, Магазини Стената и други.
Всеки, които иска да наблюдава атрактивната надпревара, може да го направи свободно покрай трасетата,  а организаторите молят всички туристи, които ще прекарат неделния ден на Витоша, да проявят разбиране и да се съобразят със състезанието и колоездачите. Всеки е добре дошъл в неделя и във финалната зона на сцената в Бояна, където към 15.00 ч. ще може да приветства финалистите и да се възползва от допълнителните активности на място.

 

  
YouSofia