СТОЛИЦАТА Столични райони Кремиковци

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1819167
В момента има 163 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Май 2024
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Инсталациите за биологично третиране в “Хан Богров” бяха представени днес

28 януари 2014 г.

140128 zavod SY11Район Кремиковци. “Два са знаковите проекта, с които България показа, че заслужава доверието на Европейската комисия. Първият, очаквано, е софийското метро. Проектът, който ЕК дава за пример за успешно и прозрачно усвояване на европейски програми. Вторият проект е инсталацията за отпадъците на София. От 2008 г. досега няколко премиерски и кметски екипа работиха по него и днес резултатите се виждат”, каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова при представянето на инсталациите за биологично третиране, с която на практика се завършва първата фаза на проекта за Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столичната община. Тя благодари на партньорите от Европейската комисия, които са повярвали и са финансирали безвъзмездно 85% от инсталацията за отпадъците на София.
Столичният кмет благодари на Европейската инвестиционна банка, правителството на Бойко Борисов, екипите на Нона Караджова и Томислав Дончев и екипа на министър Искра Михайлова. “Предстои ни успешно да приключим втората фаза. В края на 2013 г. подписах договора за изграждане на инсталацията за механично-биологично третиране на отпадъците. Затова получих съдействието на министър Михайлова и вярвам, че добрата координация и работа ще продължи.
Уверена съм, че всеки от нас знае, че завода за отпадъци е успех на първо място за хората, за града ни и екологията. И на второ място, е успех за страната ни, която показа, че може да печели и управлява успешно едни от най-големите европейски проекти”, каза още кметът Фандъкова.
На откриването присъстваха министър Искра Михайлова, Бойко Борисов, Нона Караджова, Томислав Дончев, областния управител Росен Малинов, районният кмет Ивайло Панев, депутати и общински съветници.
Инсталацията за биологично третиране на площадка “Хан Богров” е част от проект № DIR 592113-1-9 „Изграждане на интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на СО”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и заем от Европейска инвестиционна банка. Договорът за проектиране и строителство, беше сключен на 05.06.2012 г. с Обединение “Егерсман & Ко” на обща стойност над 46 млн. лв. Общата стойност на инсталацията, след завършване строителството е около 42 млн. лв. с ДДС.
Инсталацията за биологично третиране е предвидена да приема и обработва разделно събрани биоотпадъци от територията на Столична община. Съоръжението функционира като две отделни технологични линии за:
 - зелени отпадъци с капацитет до 24 000 т/год. и
- биоотпадъци от домакинствата и търговските обекти в гр. София с капацитет до 20 000 т/год
Проектът е в съответствие с Националния стратегически план за поетапно намаляване на количествата на биоразградимите отпадъци, предназначени за депониране, както и с изискванията на Наредбата за третиране на биоотпадъците и Наредбата за разделното събиране на биоотпадъците на МОСВ. При достигане на максималния си капацитет през 2022 г. инсталацията ще произвежда около 13 000 тона компост, над 600 мегаватчаса/годишно електроенергия и около 30 тона амониев сулфат годишно. В зависимост от търсенето на пазара, продажбата на тези продукти ще компенсира част от разходите за поддръжка на инсталацията.
Съоръжението е единствено по рода си в България и след въвеждането му в експлоатация от началото на 2014 г. Столична община разполага с необходимия капацитет да оползотворява биоотпадъците на града по един модерен и екологосъобразен начин. Това ще доведе до конкретни ползи за населението на града, а именно:
- Намаляване на количеството депонирани биоразградими отпадъци чрез тяхното рециклиране и оползотворяване в земеделието и производство на енергия;
- Изпълнение на целите, заложени в директивите на Европейския съюз и Закона за управление на отпадъците;
- Развитие на дейностите по управление на отпадъците като нова „зелена” индустрия в полза на обществото;
- Разкриване на нови работни места за висококвалифицирани специалисти в областта на машинно инженерство, биотехнологии и микробиология.
(Пресцентър на СО)
Снимки С. Йорданова - "Софийски вестник" >>>Галерия/София/Събития/2014/140128_завод 
YouSofia