ОБЛАСТТА Общини в софийско Община Самоков

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1796695
В момента има 41 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Банер

Видео заснемане

Февруари 2024
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829

Самоков вече има съвременно депо

Центърът за управление на отпадъците беше официално предаден от изпълнителя на възложителя на обекта

150924-Sam24 септември 2015 г.

  Община Самоков. Областният управител на Софийска област Росица Иванова беше сред официалните гости на церемонията по предаването на обекта „Регионален център за управление на отпадъците-Самоков” от изпълнителя на възложителя, а именно – община Самоков, в партньорство с общините Костенец, Ихтиман и Долна баня.
  В приветствието си към присъстващите кметът на Самоков Владимир Георгиев изтъкна, че Регионалният център за управление на отпадъците е един от най-мащабните и стратегически проекти за общината, преминал през различни трудности в реализацията си, но в крайна сметка завършил успешно. По думите му, община Самоков е готова да посрещне и предизвикателството по експлоатацията на обекта. Георгиев беше категоричен, че процесът по управление на отпадъците ще преминава под строг контрол.
  „Проектът е значим по отношение на опазването на околната среда, поддържането на чистотата, предоставянето на качествени и ефективни комунални услуги”, продължи той и допълни, че е удовлетворен от факта, че Самоков вече има съвременно депо, отговарящо на всички европейски изисквания.
  На свой ред заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков обърна внимание на факта, че днес се отбелязва Световният ден за мониторинг върху качеството на водата, подчертавайки увереността си, че проектът е съобразен именно с опазване на нейното качество в региона. Живков поздрави екипите, работили по реализацията на проекта за добрата работа, както и общините, които ще се възползват от новата придобивка.
150924-Sam2  В изказването си пред присъстващите Доминик Хамeр – изпълнителен директор на „Геотехмин” АД – компанията, реализирала проекта, изтъкна: „Реализирахме един мащабен проект с изключително икономическо, екологично и социално значение” и увери, че този процес е преминал съобразно всички стандарти. „С днешна дата мога да кажа, че спазихме обещанието си и предаваме на община Самоков обект, покриващ всички европейски изисквания, защото отговорното отношение към природата е отговорност, която прави България европейска страна”, заключи той, след което предаде на кмета Владимир Георгиев документите на обекта.
  Официалните лица и присъстващите на събитието имаха възможност да разгледат обекта и бяха запознати от проектантите и изпълнителите на депото какви технологии са вложени в него и как ще функционират.
По време на събитието стана ясно още, че в община Самоков е стартирала работата по кандидатстването за отпускане на средства за рекултивация на старото депо за отпадъци.
Новият Регионален център за управление на отпадъците е на стойност 9.383 млн. лв. Той цели да увеличи степента на разделно събиране на битовите отпадъци и рециклирането им. До момента е завършен първият етап от проекта. Той включва изграждане на външните връзки – довеждащата инфраструктура, както и вътрешната инфраструктура като площадките за инсталации, административните и технически сгради, охранителните канавки, пречиствателната станция за инфилтрат, резервоарите за техническа вода, мониторинговите клетки и други.
  Гости на събитието бяха още народни представители, общински съветници, експерти от МОСВ, РИОСВ-София, представители на Областно пътно управление и на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, РЗИ, ЧЕЗ, както и проектантите и изпълнителите на обекта и доставчиците на машините. (Ина БАЧЕВА) 
YouSofia