ОБЛАСТТА Общини в софийско Община Драгоман

ВписванеСтатистика

Брой прегледи на съдържанието : 1807204
В момента има 53 посетителя в сайта

Търсене в сайта

Банер
Май 2024
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

 

131219 sgrada

131122 logo-LEADER 1 131122 EU logo BG

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ
„Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони – Европа инвестира в селските райони” МИГ Сливница - Драгоман

ПОКАНА

УС на МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА Сливница – Драгоман
кани своите членове на Годишно редовно общо събрание за 2014 г.,
което ще се проведе на 22.01.2014 г. от 16:00 ч.
в Заседателната зала на Община Сливница – 1 ет.

Събранието ще протече при следния дневен ред:

1. Обсъждане и приемане на годишен счетоводен отчет на Сдружението за 2013 г.;
2. Обсъждане и приемане на Доклад за дейността на Сдружението за 2013 г.;
3. Обсъждане и приемане на Годишен доклад за отчитане изпълнението на стратегията за местно развитие за 2013 г;
4. Приемане на бюджета на Сдружението за 2014 г.;
5. Приемане на Програма за дейността на Сдружението за 2014 г.;
6. Приемане на промени в състава на УС на МИГ Сливница – Драгоман;
7. Разни.
Членовете на Сдружението могат да се запознаят предварително с материалите за ОС всеки работен ден от 8:00 до 10:00 ч. в офиса на МИГ Сливница – Драгоман, намиращ се в гр. Сливница, пл. „Съединение” №1, ет. 1.

От УС на МИГ Сливница – Драгоман

Какво е МИГ и защо той има почва в Сливница и Драгоман

Любомир ЛЮБЕНОВ
За да разберете същността и целта на тези две отделни, но свързани публикации, ще трябва първо да си отговорите на въпроса какво е това МИГ Сливница-Драгоман? За тези, които не знаят – няма нищо общо със серията руски самолети изтребители. А е нещо, което носи на хората плодовете на мира, съзиданието и напредъка. И хубави, съвсем реални пари от Европа.
Всъщност това е сдружение „Местна инициативна група Сливница-Драгоман”, което е юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Територията му включва цялата територия на двете общини с общо 47 населени места и население малко над 15 000 жители. Площта му възлиза на 511,3 квадратни километра. От тях 63,3 % се намират в община Драгоман, а 36,7% - в община Сливница.
Председател на управителния съвет на сдружението е Васко Стоилков – кмет на община Сливница. Изпълнителен директор е Венцислав Димиитров – председател на ОбС в Драгоман.
Участието в сдружението е доброволно.
Тук ще ви разкажем за първите два реализирани проекта на МИГ на територията на община Драгоман. На едни те ще дадат нови познания, а за други могат да се превърнат във възможност за съществена подкрепа в тяхната стопанска, културна, спортна и друга общественополезна дейност.
Снимки Авторът


В с. Габер, община Драгоман с помощта на МИГ намериха

Щастливият изход от недоимъка

131216 D2Влизаме в стопанския двор на агрофирма „ИФ 2009” в студен декемврийски ден и тук-там нестопен сняг. Посреща ни любезно агрономът на фирмата г-н Планимир Петков. Професията го е довела тук отдалече – чак от Исперих. Показва ни новите придобивки на фирмата, които са тук благодарение на спечелен проект чрез Местна инициативна група Сливница-Драгоман (МИГ). Разглеждаме ги, снимаме ги. Всичките нови и очевидно закупени за скериозни суми, за които след малко ще разберем подробности. Става дума за един трактор и прикачна техника към него.
Агроном Пл. Петков:
 „Всичко това е нова техника. Тракторът е малък, предназначен е за дейности като сеитба, пръскане, окопаване. Това му е силата и предимството – че е подвижен и надежден. Пръскачката е голяма, купена е специално за този трактор, има 24 метра захват и поема товар 3,3 тона. За един ден спокойно може да обработи 1200 декара. Торачката е 2,5 тона и тя е пак маркова, „Амазония”. Представлява последен модел на техниката и има до 32 метра захват, за да може с по-малко курсове да се тори на голяма територия. Сеялката също е „Амазония”, висок клас. Тя е 4 метра с 1,1 тона товароносимост. Също е немско производство, високо качество, става и за дребни семена – за рапица, люцерни, за есенни култури пшеница и ечемик. Тракторът е американска марка, произведен е обаче в Германия, както и останалата техника с изключение на пръскачката, тя е произведена в Италия, тъй като италианците са най-напреднали в тази област. В обобщение - от всеки вид машина е закупено възможно най-доброто качество”.
Напускаме с. Габер , но след видяното и наученото зимно небе ни се струва просветнало. Винаги е стоплящо и радостно да види човек, че в тези кризисни времена могат да се постигат значими успехи. Предстои обаче да потърсим и изясним още няколко важни подробности за това как се поема по подобен път. Дава ни ги председателят на ОбС в Драгоман Венцислав Димитров, който е и изпълнителен директор на МИГ „Сливница-Драгоман”:
„Новата техника в с. Габер е по програма „Лидер”, ос 4 за селските райони, през Местна инициативна група Сливница-Драгоман. С проект кандидатства фирма ИФ 2009 ЕООД за закупуване на трактор, сеялка, пръскачка и торачка. И тази техника бе закупена, проектът беше успешен. В случая субсидията е 50%, тоест при стойност на проекта от 198 000 лева, Програмата за развитието на селските райони възстановява на фирмата половината от сумата. А е видно, че тя не е никак малка – близо 100 000 лв! Схемата е пак както и при другите проекти. Кандидатът първо прави разходите, закупува техниката (по свой избор със собствени средства или с кредит,без значение е), а след като изпълни проекта подава искане за одобряване на разходите и половината от инвестицията му се възстановява.
Аз имам и друг повод да се радвам, че именно ИФ 2009 със собственик младият и инициативен Ивайло Младенов се сдоби с тази нова техника. Характерно за неговата фирма е, че тук се работи професионално. Може би това е единствената фирма на територията на двете общини Драгоман и Сливница, която ползва специализирана помощ от агроном, както всъщност трябва да бъде „по учебник”. Тук се извършват задължителните видове оран, ползват се съответните торове. Така ИФ 2009, с. Габер служи за пример как трябва да се обработва земята по съвременните стандарти. Участва също и по програма „Агроекология”, която предвижда редуване на посевите, за да не се изтощава почвата и да се щади природата.
Ето как новите придобивки станаха възможни и отидоха на правилното място. И мисля, че в тази агрофирма са доволни от този факт, тъй като програмата „Лидер” и Местната инициативна група дадоха възможност на такива наистина сериозни земеделски производители да кандидатстват за европейски пари. Това стана при положение, че парите за закупуване на техника по мярка 121 приключиха отдавна. Големите, маститите зърнопроизводители ги усвоиха и за малките, тепърва прохождащите не останаха.
Така че тук е голямата помощ на Местната инициативна група за подпомагане на по-малките земеделски производители. И за намиране на щастливия изход от създалото се положение на недоимък. „


В с. Мало Малово добрият пример се нарича

Иван Борисов, спечелил и изпълняващ успешно проект чрез МИГ

131216 D1Село Мало Малово, община Драгоман. Намираме се в дома на Иван Борисов по повод на другия успешно реализиран проект чрез Местна инициативна група Сливница-Драгоман. Домакинът е човек прям, гледа те в очите, няма какво да крие. С такъв веднага минаваш на „ти”. За него се знае, че постига всичко с много труд, находчивост и с онази задължителна доза храброст, без която всред бушуваща вредом криза не можеш да се движиш напред. Затова нека първо го представим вкратце.

ИВАН БОРИСОВ е роден през 1974 г. в София, но произходът му си е тукашен. Живее постоянно в Мало Малово. Семеен, с три дъщери. Съпругата му Теменужка е кметски наместник. Той е животновъд от 1999 г. В момента отглежда 150 едро-преживни крави – внушително за този край число. Животните се намират в стопанска постройка под наем в с. Големо Малово. Не можем да ги видим в момента, но затова пък никакво мучене не смущава разговора ни. Ще ги посетим скоро, защото в общината няма по-голяма ферма. Земята, върху която Иван развива дейността си, се разпределя така – около 1100 дка обработваема, около 1800 дка за косене, а от тях пък към 1000 дка са си негова собственост.

И ето как много бързо и ясно разбрахме за неотдавна спечеленият от Иван Борисов проект. Разговорът ни ще бъде полезен както за любознателните, така и за тези, които ще искат да последват неговия пример. Или най-малкото да се замислят върху него.
- Нека започнем от самото начало. Как се стигна до това в двора ти да влезе толкова много и то скъпа и модерна техника?
- Знаех че Местната инициативна група е пред регистрация и чаках тя да стане. И тогава започнах да събирам документи. А това е работа доста трудна и продължителна. С помощта на Венцислав Димитров (който освен председател на ОбС е и изпълнителен директор на МИГ, бел.авт.) и на кмета на общината Андрей Иванов полека-лека успях да ги събера. Не беше лесно – много бюрокрация, много излишни документи, но такива са правилата.
- Оттук нататък какъв път трябваше да изминеш?
- Преди да се изтегли кредитът, първо проектът се гледа в МИГ Сливница-Драгоман, получава одобрение и после отива в
 Държавен фонд „Земеделие” също за одобрение. После подписах договор с двете инстанции и така той стана тристранен. Тогава вече трябва да имаш необходимите средства или да теглиш кредит, за да закупиш машините.
- Щом си извървял този път, нека да разберем какви точно са тези машини, на каква стойност и коя за какво ти служи.
- Кредитъ ми беше на стойност 160 000 лв. Проектът и съответно договорът ми е за 132 000 лв. без ДДС. От тях ми се възстановяват 79 000 лв. В проекта влиза един трактор марка ”Арматрак”, 80 к.с. и към него прикачна техника. На първо място – сеялка за есенници. Сетне челен товарач. Още – дискова брана, българско производство.  Още – плуг обръщателен. И още – пръскачка за 1000 литра, навесна. И още – валяци, също български. Най-сетне – джи-пи-ес навигатор, който ми помага да се движа при пръскане, сеене и т.н. с точност до десетина сантиметра.
- Ако не беше кандидатствал чрез МИГ, можеше ли да се снабдиш с толкова много и така модерна техника?
- Нямаше друг начин! Парите по националната програма по 121-ва мярка бяха свършили или както му казват – бяха „усвоени”.
- А ако трябваше сега да отидеш на пазара и да купуваш всичко това със собствени пари или на кредит? В какво се изразява оказаната ти помощ?
- В крайна сметка за мен ще останат около 60 000 лв. Разбира се срещу поети ангажименти. Пет години трябва да плащам каско-застраховка, затова посочвам тази сума като чист приход от проекта. Не е малък, кой друг ти го дава! Това всъщност е много осезателна помощ за мен. Да не говорим, че придобих хем качествена, хем нова техника.
- Имаш ли някаква идея да кандидатстваш пак чрез МИГ за друг проект?
- Разбира се. В новия програмен период ще се опитам да кандидатствам за един комбайн. Този период започва от 2014 г., но първо трябва да бъде одобрена стратегията на МИГ за него. Ще следя, ще се интересувам.
- Важно е да се знае обаче по този спечелен вече проект на какво ниво на изпълнение се намираш, за да станат ясни и другите подробностите?
- Вчера подадох заявка за възстановяване на дължимите ми пари. Дотук освен разрешение и получен кредит, трябваше да закупя машините, да ги регистрирам, да им направя авто-каско. Това е извършено, зад гърба ми е. Освен това се задължавам 5 години занапред да не продавам тази техника, пак 5 години трябва да поддържам имотите, които са ми регистрирани, да не падам под тях и да ги обработвам. И ми остава да си изплащам кредита към банката.
- Но това са неща все изпълними.
- Да. И въобще не ме плашат. Искам обаче непременно да напишеш, че хората от МИГ и лично Венцислав Димитров положиха много усилия, за да се осъществи този проект. Благодаря им от сърце! И ми даваха кураж. Аз затова съветвам и другите колеги – кандидатствайте и вие! То трябва да си буден, да знаеш къде какви възможности за проекти има, ама и трябва да се хвърляш в играта. (Смее се от сърце.) Както казва Христо Стоичков: „Който играе – пичели!”
Разделяме се с обещание за нова и то скорошна среща. При тази беше важно да изясним как точно Местна инициативна група „Сливница-Драгоман” помага съвсем реално и доста съществено на будните, инициативните и работните в родния край. Какъвто без всяко съмнение е Иван Борисов – животновъд от село Мало Малово.

А за тези, които имат интерес да търсят развитие на попрището жизнено и отговарят на съответните условия, ще речем: Интересувайте се непрекъснато що е това МИГ и каква почва има у нас. С тези два реализирани проекта от с. Габер и от с. Мало Малово ви посветихме какъв смисъл има дейността на това сдружение на територията на една от най-малките общини в България. Ще продължаваме и занапред с добрите примери.

 

 
 
YouSofia